محل لوگو

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 67
  • بازدید دیروز : 106
  • بازدید کل : 46878
  • عنوان اسلاید
  • عنوان اسلاید
  • عنوان اسلاید

ترامادول چیست


در ابتدا تصور می شد که ترامادول یک مسکن معمولی و کم عارضه است که به کاهش درد متوسط تا شدید کمک می کند، اما در حال حاضر طبق آمارهای موجود و بررسی اعتیاد در کشور به این نتیجه رسیدیم که داروی ترامادول که جهت تسکین درد مصرف و تجویز می شده، هم اکنون اعتیاد آور و با مصرف بالا از سوی معتادان تبدیل شده که معضلات فراوانی نیز به همراه دارد.

از این رو پزشکان جهت تسکین درد زمانی که سایر درمان ها در دسترس و یا موثر نیستند، ترامادول را که حاوی مقادیری از مورفین است در کمترین دوز موثر و تنها برای مدت زمان کوتاهی انتخاب کنند و به افراد در مورد خطرات احتمالی مصرف ترامادول آموزش دهند. از این رو در این مقاله اینکه ترامادول چیست، علت مصرف قرص ترامادول، عوارض مصرف این قرص و راه های ترک آن مطالبی به طور کامل ارائه شده است.

 

ترامادول چیست

ترامادول با نام های تجاری ترامال، ترامد و بایومادول نیز شناخته می شود. حدود 10 برابر ضعیف تر از مرفین جهت تسکین درد تجویز می شود. ابتدا در سال 1970 توسط شرکتی آلمانی عرضه شد و سپس حق تولید آن به سایر شرکت های تولید کننده دارو در سطح جهانی داده شد. ترامادول با خواص مخدری در جهت کاهش دردهای متوسط تا شدید تجویز می شود.

این دارو هم به صورت خوراکی و هم به صورت تزریقی عرضه می شود که معمولا نوع خوراکی آن که به شکل قرص و کپسول است و دسترسی راحت تری دارد تا نوع تزریقی که اخیرا تنها در اورژانس های بیمارستان استفاده می شود. ترامادول چون ضعیف تر از مورفین و قوی تر از استامینوفن و بروفن است مکانیسم اثر این دارو همانند سایر مواد مخدر است به همین دلیل مصرف طولانی مدت بیشتر از دو هفته از این دارو تجویز نمی شود چرا که اعتیاد به این دارو بروز می کند.

در واقع به واسطه فعل و انفعالاتی که ترامادول در بدن ایجاد می کند در دفعات اولیه مصرف مانند قرص های ضد افسردگی فرد احساس سرحالی و سرخوشی می کند، اما بعد از مدتی چون دیگر لذت و سرخوشی سابق را ندارد در نتیجه فرد دوز مصرفی را بالا می برد تا همان لذت را بتواند مجدد تجربه کند. در صورت ادامه مصرف ترامادول به آن اعتیاد پیدا می کند یعنی اگر مصرف آن قطع شود فرد علائم ناخوشایندی مانند بی خوابی، بی قراری، تحریک پذیری و پرخاشگری را تجربه می کند.

 

 

 

 

 

علت مصرف قرص ترامادول

هنوز هم بسیاری از مردم قرص ترامادول را اعتیادآور نمی دانند، و این باور غلط، می‌تواند افرادی را بدون اینکه خودشان متوجه شوند به مصرف خود سرانه این دارو و در نهایت به سمت اعتیاد سوق دهد. از جمله علت هایی که افراد به مصرف ترامادول روی می آورند در زیر آمده است.

زمانی که افراد بیشتر احساس خستگی می کنند بعد از فراغت از کار برای رفع خستگی و سرحال بودن از این دارو استفاده می کنند.

افرادی که دچار زود انزالی هستند برای درمان به ترامادول روی می آورند.

افرادی که با تجویز دکتر شروع به مصرف این دارو کرده اما بعد از مدتی به مصرف مداوم و خودسرانه خود ادامه می دهند.

ترامادول چیست

دانشجویان ممکن است به دلیل بی خوابی در شب که ترامادول ایجاد می کند، در شب های امتحان برای اینکه بتوانند بیدار بمانند از این دارو استفاده کنند.

افرادی که به سایر مواد اعتیاد آور معتاد هستند و برای کاهش علائم ترک و یا جایگزین کردن ماده مصرفی خود از این شبه مخدر استفاده می‌کنند.

 

عوارض ترامادول چیست

مصرف ترامادول هر چند در مواردی به تسکین درد بیمارانی کمک کرده است اما سوء مصرف آن عوارض و آسیب های جسمانی و روانی بسیاری برای افراد به همراه دارد از جمله عوارض مصرف قرص ترامادول عبارتند از:

مصرف 800 میلی گرم از ترامادول یا در بعضی از افراد در صورت داشتن حساسیت به مصرف این دارو در دوزهای پایین تر نیز می تواند منجر به مرگ یا تشنج شدید در فرد شود.

سردرد شدید یا احساس سبکی در سر

منگی و تشنج بعد از 24 ساعت

کاهش میل جنسی

ابتلا به زود انزالی شدید بعد از مدتی

رسوب در کبد و کلیه

وابستگی و اعتیاد شدید

غش یا کما

درد معده، یا شکم

علت مصرف قرص ترامادول

کاهش قدرت نعوظ

ضعف

تحریک سیستم عصبی مرکزی

یبوست

خشکی دهان

سوء هاضمه

بی اشتهایی عصبی

تهوع

خارش

بثورات پوستی

تعریق

استفراغ

عوارض قلبی و عروقی مانند اتساع عروق

توهم و مشکلات روانی

تنفس کم عمق

اینها تمام عوارض جانبی احتمالی ترامادول نیستند. عوارض جانبی در هر فرد متفاوت است. پس با دقت زیادی پس از شروع مصرف ترامادول هر گونه تغییر به وجود آمده را سریعا به پزشک اطلاع دهید.

راه های ترک قرص ترامادول چیست

پس با توجه به اینکه ترامادول وابستگی جسمانی و روانی در فرد ایجاد می کند، ترک اعتیاد ترامادول به صورت درمان‌ های بستری و غیر بستری (سرپایی) ارائه می شود. درمان های بستری به بیماران این امکان را می‌دهد که تمرکز خود را کاملا بر روی ترک اعتیاد در یک محیط امن و کم استرس بگذارند. درمان سرپایی بهترین گزینه برای افرادی است که محیط آرامی در خانه حاکم است، خانواده حمایت گر و آگاهی دارند یا نمی‌توانند برای مدت بیش از یک ماه یا بیشتر شغل خود و یا خانه را برای حضور در مرکز بازپروری ترک کنند.

طول درمان اعتیاد به ترامادول ممکن است تا 20 روز به طول انجامد که بسته به شرایط مختلفی که افراد دارند، این زمان متفاوت است. هر چه فرد طولانی تر و اصولی تر تحت درمان قرار بگیرد امکان عود و یا بازگشت فرد به مصرف مجدد به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد. آموزش هایی در زمینه های زیر برای جلوگیری از بازگشت به اعتیاد بسیار مفید است.

برای تعامل با رخدادهای استرس زای زندگی مکانیزم های مثبتی را فرا بگیرد.

شرایط یا موقعیت های مختلفی که منجر به سوء مصرف می شود را بشناسد.

به ریشه های اعتیاد و علت های آن در خود دست یابد.

مشکلات پزشکی و روانی زمینه ای که باعث اعتیاد یا پیشرفت اعتیادشان می‌شود را شناسایی کنند.

 

حتما در خصوص یادگیری و کسب مهارتهایی که ذکر شد نیاز است از متخصص روانشناسی کمک گرفته شود.

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- ✔️ ترامادول چیست؟

✔️ ترامادول یک مسکن معمولی و کم عارضه است که به کاهش درد متوسط تا شدید جهت تسکین درد زمانی که سایر درمان ها در دسترس و یا موثر نیستند استفاده می شود. اما در حال حاضر بدلیل خاصیت اعتیاد آور این قرص معضلات فراوانی نیز به همراه داشته است که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.



2- ✔️ ​علت های مصرف قرص ترامادول چیست؟

✔️ علت های مختلف بسیاری به سوء مصرف قرص ترامادول منجر می گردد که از جمله آن می توان به رفع خستگی، درمان زود انزالی اشاره کرد سایر علت ها در متن مقاله مطرح شده است.



3- ✔️ درمان و راه های ترک قرص ترامادول چیست؟

✔️ پس با توجه به اینکه ترامادول وابستگی جسمانی و روانی در فرد ایجاد می کند، ترک اعتیاد ترامادول به صورت درمان های بستری و غیر بستری (سرپایی) ارائه می شود. سایر روش ها جهت جلوگیری از عود و بازگشت به اعتیاد در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : ترامادول چیست

انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۰

علت عصبانیت کودکان


هیچ فردی از عصبی شدن خوشش نمی آید، اما همه افراد گاهی عصبی شده و دچار خشم می شوند، با توجه به اینکه بسیاری از بزرگسالان برای ابراز عصبانیت به روش های سالم و سازنده مشکل دارند، جای تعجب نیست که احساسات خشم اغلب به طغیان کودکان تبدیل می شود. بیشتر والدین متوجه می شوند که در مورد عصبانیت و رفتارهای عصبانی چه باید بکنند، اما بیشتر از تعدادی از آنها تعجب می کنند که آیا رفتار فرزندشان طبیعی است یا خیر.

برزو خشم در کودکان به دلیل بی چارچوب بودن، بی نقاب بودن و طبیعی رفتار کردن امری عادی است، اما گاهی برخی کودکان طغیان خشم بسیار زیادی دارند و والدین به دنبال علت عصبانیت کودک خود هستند. دلایل مختلفی از جمله تربیت والدین در این امر اثر گذار است. در این مقاله دلایل و علت عصبانیت کودکان شرح داده شده است.

 

علت عصبانیت کودکان عصبی

طبق گفته دنیس سوخودولسکی، دکترای روانشناس بالینی، برای یک کودک کوچکتر از 4 سال غیرعادی نیست که 9 قهر در هفته داشته باشد، و یا رفتار هایی از جمله گریه، لگد زدن، پا زدن، ضربه زدن و هل دادن که 5 تا 10 دقیقه طول می کشد، از خود نشان دهد.

اما گاهی این خشم و عصبانیت به طور مکرر به وجود آمده که نیاز به بررسی بیشتر دارد. برای مداخله و درمان خشم، ابتدا باید ریشه و علت عصبانیت کودکان را کشف کرد، در این جا دلایل رایج برای کودک عصبی شرح داده شده است.

نوع تربیت کودک

یکی از تاثیرگذارترین علت عصبانیت کودکان، نوع و سبک فرزندپرروی والدین است. سبک مستبد و سخت گیرانه والدین و رفتار هایی مثل تنبیه کودک و یا متناقض عمل کردن منجر به بروز خشم در کودک شده و تاثیر بسیار در آینده او گذاشته و زندگی وی را در حوزه های مختلف مختل می کند.

بیش فعالی و کمبود توجه

بسیاری از کودکان مبتلا به ADHD، به ویژه آن هایی که تکانشگری و بیش فعالی را بیشتر تجربه می کنند، در کنترل رفتار خود مشکل دارند. ممکن است پیروی از دستور العمل ها یا جابجایی از یک فعالیت به فعالیت دیگر برای آنها بسیار سخت باشد و این باعث می شود که سرکش و عصبانی به نظر برسند. ناتوانی آنها در تمرکز و تکمیل وظایف نیز می تواند دلیل عصبانیت کودک بیش فعال باشد.

تروما و آسیب

گاهی خشم زیاد کودک در مکان هایی مثل مدرسه ناشی از آسیب یا غفلت از کودکان در خانه است. در واقع کودکانی که در خانه احساس امنیت نداشته گاهی در مدرسه به طور خطرناکی رفتار می کنند.

مشکلات یادگیری

اگر فرزند شما در مدرسه یا هنگام انجام تکالیف عصبانی شده و پرخاشگری می کند، می تواند ناشی از یک اختلال یادگیری باشد. برای مثال هنگام حل ریاضی و سکشت خوردن در حل تکالیف ریاضی دچار خشم می شود.

مشکل در پردازش حسی

برخی از کودکان در پردازش اطلاعات حسی که از دنیای اطراف خود می گیرند مشکل دارند. اگر کودک شما نسبت به تحریک بیش از حد حساس یا کم‌حساس است، چیزهایی مثل صدای بلند و گوش خراش او را ناراحت و عصبی می کند.

اضطراب

از علت خشم کودکان می توان اضطراب کودک را نام برد. اگر کودک شما دچار اضطراب بوده و به خصوص اگر آن را پنهان می کند، به احتمال زیاد دچار خشم شده و به سختی با موقعیت های دشواری که برای وی پیش می آید، کنار بیاید.

ژنتیک

تصور می شود که ژنتیک و سایر عوامل بیولوژیکی در عصبانیت کودک نقش دارند، مشکل خشم می تواند در خانواده ها به صورت ارثی انتقال یابد، البته عامل یادگیری مشاهده ای نیز در این امر دخیل است.

اوتیسم

کودکان در طیف اوتیسم نیز اغلب مستعد فروپاشی چشمگیر هستند. اگر کودک شما در این طیف قرار دارد، ممکن است تمایل به سفت و سخت بودن داشته باشد، و هر تغییر غیرمنتظره ای می تواند او را ناراحت کرده و منجر به عصبانیت کودک شود.

حتما بخوانید: پرخاشگری در کودکان

 

 

 

 

 

دلایل رایج عصبانیت کودکان

تا به این جا علت خشم کودکان عصبی که مشکل خشم را به صورت مکرر دارند، نام بردیم. اما باقی کودکان نیز عصبانیت و خشم را در موقعیت های مختلف تجربه می کنند. در این جا علت عصبانیت کودکان نرمال در شرایط مختلف شرح داده شده است.

ناراحتی فیزیکی

یکی از راحت ترین علت های عصبانیت کودک برای تشخیص ناراحتی فیزیکی است، خستگی، گشنگی و تحریک پذیری شدید منجر به خشم در کودکان می شود.

احساس ناتوانی در کودک

زمانی که کودک احساس ناتوانی در انجام کاری را داشته و یا نمی خواهد کاری را انجام دهد، دچار عصبانیت و خشم می شود. بنابراین والدین باید در بسیاری مواقع در صورت امکان انتخاب و مسئولیت پذیری را بر عهده کودک بگذارند.

احساس عدم ارتباط

زمانی که کودک از شما توجه نگرفته، مدام غر بزند که با او بازی کنید و یا کار های او را تماشا کنید ولی شما این کار را نمی کنید، احساس عدم ارتباط و بی توجهی به او دست داده و منجر به خشم و عصبانیت کودک می شود.

علت عصبانیت کودک

احساس شنیده نشدن و یا اشتباه فهمیده شدن

زمانی که کودک از جملاتی مثل، چرا به من گوش نمیکنی، چرا وسط حرف من میپری و یا تو هیچ وقت به من گوش نمیدهی، استفاده کند به معنی توجه کم شما به حرف های وی بوده و این ناکامی، علت عصبانیت کودکان می شود.

ناراحت شدن

برخی از بچه ها به جای اینکه بگویند احساساتشان جریحه دار شده است، فوراً با عصبانیت آن را سرکوب می کنند تا به آنها صدمه بزنند و انتقام بگیرند. ممکن است شما جملاتی مثل ازت متنفرم و یا دیگر دوستت ندارم را از آن ها بشنوید.

جابه­جایی خشم

این نوع عصبانیت ممکن است در پایان یک روز طولانی در مدرسه یا پس از ملاقات با اقوام یا دوستان رخ دهد در حالی که اتفاق خاصی رخ نداده است.

عدم رسیدن به خواسته ها

یکی از علت های عصبانیت کودکان که بسیار رایج بوده و والدین بسیاری با آن رو به رو می شوند، زمانی است که کودک درخواست جیزی داشته و به هر دلیلی به آن نمی رسد. معمولا در این مواقع کودک لجباز شده و خشم خود را بروز می دهد.

تخطی از مرز های او

در صورتی که کودک شما مورد زور قرار گرفته و یا کسی او را اذیت کرده باشد و یا حتی برخلاف میل وی او را بوسیده باشند، کودک دچار عصبانیت و خشم می شود.

در ادامه بخوانید: پیشگیری از گرایش به خشونت

 

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- علت عصبانیت کودکان عصبی چیست؟

برای مداخله و درمان خشم، ابتدا باید ریشه و علت عصبانیت کودکان را کشف کرد که در متن مقاله شرح داده شده است.



2- دلایل رایج عصبانیت کودکان چیست؟

همه کودکان عصبانیت و خشم را در موقعیت های مختلف تجربه می کنند و امری طبیعی است که در متن مقاله مطرح شده است.



3- چه اختلالاتی علت عصبانیت کودک است؟

گاهی عصبانیت کودک ناشی از برخی اختلالات از جمله بیش فعالی یا اختلال یادگیری است که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.

منبع : علت عصبانیت کودکان

انتشار : ۲۷ بهمن ۱۴۰۰

هرم مازلو چیست


یکی از معروف ترین نظریه های انگیزش در روانشناسی هرم نیاز های مازلو است، که این تئوری بیان می کند که اعمال ما توسط نیازهای فیزیولوژیکی خاص در انسان برانگیخته می شود. هرم مازلو یک مدل پنج لایه از نیازهای اساسی انسان هاست که به صورت سلسه مراتب قرار گرفته است.

هر چه انسان بالاتر برود نیاز ها به طور فزاینده ای روانی و اجتماعی می شوند، قبل از اینکه افراد بتوانند به نیازهای بالاتر توجه کنند، نیازهای پایین‌تر در سلسله مراتب باید ارضا شوند. در این مقاله در مورد هرم مازلو، سطوح آن، نحوه حرکت افراد به سمت نوک هرم و سایر مسائل اطلاعاتی ارائه شده است.

 

انواع مختلف نیاز در هرم مازلو

همانطور که ذکر شد آبراهام مازلو یک نظریه برای نیاز های انسان ارائه داده که به صورت هرم بوده و از پایین ترین سطح و نیاز های اولیه شروع شده و به بالاترین نیاز ها می رسد. سلسله مراتب نیازهای مزلو را می توان به دو نوع نیاز تقسیم کرد که در این جا ذکر شده است.

۱نیاز های کمبود: نیازهای فیزیولوژیکی، امنیتی، اجتماعی و احترام نیازهای کمبودی هستند که به دلیل محرومیت به وجود می آیند. ارضای این نیازهای سطح پایین برای جلوگیری از احساسات یا عواقب ناخوشایند مهم است.

۲نیاز های پیشرفت: مازلو بالاترین سطح هرم مازلو را نیازهای رشد نامید. این نیازها ناشی از کمبود چیزی نیست، بلکه بیشتر از میل به رشد به عنوان یک شخص ناشی می شود.

با این که این نظریه مورد پذیرش بوده و جزو یکی از نظریات اساسی حساب شده، اما با این حال مازلو بیان کرده که که ترتیبی که در آن این نیازها برآورده می شوند همیشه از این نوع استاندارد پیروی نمی کنند. برای مثال وی خاطر نشان کرد که برای برخی افراد، نیاز به عزت نفس مهمتر از نیاز به عشق است. برای دیگران، نیاز به تحقق خلاقانه ممکن است جایگزین اساسی ترین نیاز ها شود.

 

 

 

 

 

هرم مازلو چیست

مازلو عقیده داشت که افراد برای رسیدن به نیاز های خاصی انگیزه داشته و برخی از این نیاز ها بر دیگری اولویت دارد. اساسی ترین نیاز ما بقای فیزیولوژی است و این اولین چیزی است که به رفتار ما انگیزه می دهد. هنگامی که آن سطح تکمیل شد، سطح بعدی به ما انگیزه داده و غیره. از پایین ترین تا بالاترین سطح هرم نیاز های مازلو شامل: فیزیولوژیکی، ایمنی، نیازهای عشق و تعلق، احترام و خود شکوفایی.

1نیاز فیزیولوژیک:

این سطج نیاز هرم مازلو شامل اساسی ترین نیاز های بیولوژیک انسان می شود که شامل هوا، غذا، آب، سرپناه، لباس، گرما، رابطه جنسی و خواب است. اگر این نیازها ارضا نشوند، بدن انسان نمی تواند عملکرد مطلوبی داشته باشد. مازلو نیازهای فیزیولوژیکی را مهم‌ترین نیازها می‌دانست زیرا تا زمانی که این نیازها برآورده نشوند، سایر نیازها ثانویه هستند.

2نیاز به امنیت:

هنگامی که نیازهای فیزیولوژیکی یک فرد ارضا شد، نیاز به امنیت و ایمنی برجسته می شود، مردم می خواهند نظم، قابلیت پیش بینی و داشتن کنترل را در زندگی خود تجربه کنند. این نیازها می تواند توسط خانواده و جامعه برآورده شود، مانند پلیس، مدارس، کسب و کار و مراقبت های پزشکی. این نیاز ها مثل امنیت عاطفی، امنیت مالی (مانند اشتغال، رفاه اجتماعی)، نظم و قانون، رهایی از ترس، ثبات اجتماعی، دارایی، سلامت و رفاه (مانند ایمنی در برابر حوادث و صدمات) است.

۳نیاز به عشق و تعلق خاطر:

سطح سوم هرم نیاز های مازلو نیاز به تعامل انسانی و دوست داشته شدن است، مثل روابط دوستی یا خانوادگی، هم با خانواده بیولوژیکی (والدین، خواهر و برادر، فرزندان) و هم خانواده منتخب (همسر و شریک زندگی). صمیمیت فیزیکی و عاطفی از روابط جنسی تا پیوندهای عاطفی صمیمی برای دستیابی به احساس والاتر خویشاوندی مهم هستند. علاوه بر این، عضویت در گروه‌های اجتماعی به رفع این نیاز کمک می‌کند، از تعلق به تیمی از همکاران، باشگاه یا گروهی از علاقه‌مندان می توان این سطح از نیاز ها را رفع کرد.

۴نیاز به احترام:

سطح چهارم در هرم مازلو نیاز به احترام است که شامل عزت نفس، احترام و موفقیت می باشد. از دیدگاه مازلو این دسته به دو قسمت تقسیم شده است، یکی احترام به خود بوده که اعتماد به نفس و استقلال از این نوع دوم از عزت نفس ناشی می شود. و دیگری نسبت به شهرت و یا احترام از سوی دیگران مثل حفظ موقعیت و اعتبار است.

هرم مازلو

۵خودشکوفایی:

بالاترین سطح هرم نیاز های مازلو سطح خودشکوفایی است که به تحقق توانایی های بالقوه، خودشکوفایی، جستجوی رشد شخصی و اوج تجربه اشاره دارد. مازلو این سطح را به عنوان میل به انجام هر چیزی که می تواند، برای تبدیل شدن به بیشترین چیزی که می تواند باشد، توصیف می کند.

افراد معمولا روی این نیاز تمرکز خاصی کرده و برای مثال، یک فرد ممکن است تمایل زیادی برای تبدیل شدن به یک والد ایده آل داشته باشد. در دیگری، این میل ممکن است از نظر اقتصادی، تحصیلی یا ورزشی بیان شود. برای دیگران، ممکن است به صورت خلاقیت در نقاشی ها، تصاویر یا اختراعات ظاهر شود.

 

ویژگی افراد خودشکوفا در هرم مازلو

طبق نظریه هرم مازلو با این که همه افراد قابلیت رسیدن به مرحله خودشکوفایی را دارند، اما معمولا به آن نرسیده و تنها تعداد افراد کمی این را تجربه می کنند. در این جا ویژگی مهم این افراد مطرح شده است.

آنها واقعیت را به طور موثر درک می کنند و می توانند عدم قطعیت را تحمل کنند.

خود و دیگران را همانگونه که هستند بپذیرند.

در فکر و عمل خود انگیخته هستند.

به جای خود محوری، مشکل محور هستند.

حس شوخ طبعی غیر معمول دارند.

قادر به نگاه عینی به زندگی هستند.

خلاقیت زیادی دارند.

در برابر فرهنگ مقاوم است، اما عمدا غیر متعارف نیست.

نگران رفاه بشریت است.

قادر به قدردانی عمیق از تجربیات اساسی زندگی است.

با چند نفر روابط بین فردی عمیق رضایت بخش برقرار می کنند.

نیاز به حریم شخصی دارد.

نگرش دموکراتیک دارد.

استاندارد های اخلاقی قوی دارد.

نقد نظریه هرم مازلو

نظریه مازلو چه در روانشناسی و چه در خارج از آن بسیار محبوب شده است و زمینه های آموزش و تجارت به ویژه تحت تأثیر این نظریه قرار گرفته اند. اما با این حال نقد هایی بر این نظریه وارد شده که در این جا مشاهده می کنید.

نیاز ها از سلسه مراتب پیروی نمی کنند

در حالی که برخی تحقیقات از نظریه های هرم مازلو حمایت می کنند، اکثر تحقیقات نتوانسته اند ایده سلسله مراتب نیازها را اثبات کنند. طبق برخی گزارشات شواهد کمی برای این ترتیب از نیاز ها وجود دارد.

آزمایش نظریه هرم مازلو دشوار است

برخی آزمایشات و گزارشات دیگر می گویند آزمایش سطح خودشکوفایی بسیار دشوار است و تحقیقات او در این مورد روی افراد محدودی شکل گرفته است.

این مدل پنج مرحله ای بعد ها مورد ارزیابی قرار گرفته و گسترش یافت تا نیاز های شناختی، زیبایی شناسی و نیاز های متعالی بعدی نیز اضافه شود. بنابراین در سال های 1960 تا 1970 مدل هفت مرحله ای و هشت مرحله ای آن نیز ارائه شده است.

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- انواع مختلف نیاز در هرم مازلو چگونه است؟

سلسله مراتب نیازهای مزلو را می توان به دو نوع نیاز کلی کمبود و پیشرفت تقسیم کرد که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.



2- هرم مازلو چیست؟

مازلو عقیده داشت که افراد برای رسیدن به نیاز های خاصی انگیزه داشته و برخی از این نیاز ها بر دیگری اولویت دارد که در متن مقاله مطرح شده است.



3- ویژگی افراد خودشکوفا در هرم مازلو چیست؟

طبق نظریه هرم مازلو با این که همه افراد قابلیت رسیدن به مرحله خودشکوفایی را دارند اما همه به آن نمی رسند که در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : هرم مازلو چیست

انتشار : ۲۴ بهمن ۱۴۰۰

طرحواره نقص یا شرم


طرحواره یا تله های زندگی یک سازه روانشناختی است از افکار، باور ها و هیجانات افراد در مورد خود، دیگر افراد و یا دنیای اطراف که مبنایی است برای بسیاری از تصمیم گیری ها و قضاوت ها. 18 طرحواره وجود داشته که برخی از آن ها در افراد پر رنگ تر است و نیاز به مراقبت و یا درمان دارد.

یکی از طرحواره های زندگی تله نقص یا شرم است، که در افراد احساس بی ارزشی و ناقص بودن داشته و به دنبال آن شرم همراه است. افراد با این طرحواره در حوزه های مختلف زندگی با مشکل رو به رو شده و نیاز به مراقبت دارند. در این مقاله در مورد طرحواره نقص یا شرم اطلاعاتی کامل ارائه شده است.

 

طرحواره نقص یا شرم چیست

همانطور که ذکر شد یکی از تله های زندگی، طرحواره نقص یا شرم است، جمله معروف این افراد می بی ارزشم بوده و همواره احساس حقیر بودن، نقص، بد بودن و دوست داشتنی نبودن دارند. بنابراین هموراه احساس شرم از خود دارند. این طرحواره باعث می شود که احساس کنند، اگر مردم به آن ها نزدیک شوند یا نقص های مهم آن ها را ببینند، وی را طرد کرده و از آن ها کنار می کشند.

نقص می تواند به دو صورت بیرونی و درونی وجود داشته باشد. درونی یعنی درک از عیب های خصوصی مثل خودخواهی، تمایلات جنسی غیر قابل قبول یا انگیزه های خشم، بیرونی یعنی نقص های عمومی مثل ظاهر و بدن نامطلوب یا تاهنجار. شما ممکن است به دلیل طرحواره نقص خود، به هر شکلی از انتقاد، سرزنش، مقایسه یا طرد توسط افراد حساس باشید.

این افراد افکاری مثل من از بقیه بدترم، تحت نظارت دیگران هستم، من دوست داشتنی نیستم و ... را دارند. تصورشان این بوده که شخصیت آن ها غیر قابل پذرش است و همواره آدم مشکل داری هستند. تصور کرده که همواره حق با دیگران است و گاهی هم برای جبران این حس حق به جانب بوده و دیگران را مقصر نقص خود می دانند.

افراد با طرحواره نقص یا شرم معمولا به دیگران غبطه خورده و یا حسادت می کنند، احساس حقارت و خجالت در آن ها زیاد بوده و فکر میکنند لایق عشق و محبت نیستند. بنابراین گاهی درگیر افسردگی شده و احساس شادی نمی کنند. آن ها در برابر موفقیت خود را لایق ندانسته و در صورت عدم موفقیت احساس خشم فراوان دارند. و به طور کلی افراد با طرحواره نقص یا شرم همه تلاش خود را می کنند تا شرمسار نشوند. این طرحوراه همپوشانی زیادی با اختلال شخصیت خود شیفته به دلیل جبران افراطی، اختلال شخصیت اجتنابی، اختلالات غذا خوردن و سوءمصرف مواد دارد. همچینین این طرحواره با تله های استحقاق، معیار های سرسختانه و انزواری اجتماعی ارتباط نزدیکی دارد.

حتما بخوانید: طرحواره معیار های سرسختانه

 

 

 

 

 

علائم طرحواره نقص یا شرم

برای تشخیص تله نقص یا شرم بهترین راه مراجعه به متخصص در زمینه طرحواره درمانی است اما علائم و ناشنه هایی نیز وجود دارد و در صورتی که تعداد زیادی در شما صدق کند، به احتمال زیاد شما درگیر این تله هستید.

افرادی که دوستشان دارم، زمانی که نقص من را می بینند نمی توانند دوستم داشته باشند.

من لایق احترام، محبت و توجه دیگران نیستم.

احساس می کنم دوست داشتنی نیستم.

اگر کسی من را به طور واقعی بشناسد تمایلی به برقراری ارتباط با من ندارد.

در بسیاری حوزه ها نقص بسیار دارم و دوست ندارم دیگران خود واقعی من را بشناسند.

حتما بخوانید: طرحواره استحقاق

 

علت طرحواره نقص یا شرم

مانند هر طرحواره دیگری خانواده نقش مهمی در ایجاد طرحواره نقص یا شرم دارند، بنابراین خانواده هایی که در سبک فرزند پروری خود بیشتر اشتباهات را تقصیر کودک می اندازند، مدام به آن ها حس نالایقی و بی ارزشی داده، بی مهر هستند، از کودک انتقاد کرده و یا او را با دیگران مقایسه می کنند، منجر به پر رنگ شدن این طرحواره در کودک می شوند. به طور کلی افراد با این طرحواره مدام پیام بی ارزش بودن، نقص داشتن، مقصر بودن و یا انجام کار شرم آور را گرفته اند.

به عنوان کودک، ما این ظرفیت را نداریم که ببینیم والدین یا مراقبانمان مقصر هستند، ما رفتار توهین آمیز یا سهل انگارانه آن ها را صرفاً به خودمان تعبیر می کنیم. ممکن است به چیزهایی فکر کنیم که مثلا اگر بچه بهتری بودم، اگر دوست داشتنی بودم، من را دوست می داشتند.

حتما بخوانید: طرحواره محرومیت هیجانی

تاثیر تله نقص یا شرم

طرحواره نقص یا شرم مانند دیگر تله های زندگی تاثیر زیادی بر ابعاد گوناگون زندگی فرد از جمله ارتباطات وی می گذارد. در این جا این تاثیرات ارائه شده است.

روابط بین فردی:

ای افراد در روابط خود سعی داشته تا برای پنهان کردن نقص های درونی دیگران چهره واقعی او را کشف نکنند، بنابراین در بسیاری مواقع این افراد تنها هستند. همچنین آن ها به سمت افرادی کشیده شده که دست رد به سینه شان زده و از او ایراد می گیرند.

روابط عاطفی:

به افرادی تمایل داشته که با آن ها بد رفتاری می کنند، علاقه چندانی به وی نداشته، کامل و بی نقص باشند، وقت زیادی برای وی نگذارد. همچنین این افراد با کسانی که فکر کرده از خود پایین ترند، راحت تر می باشند. افراد با طرحواره نقص و شرم در بسیاری مواقع علاقه به روابط دوست پسر دوست دختری کوتاه مدت دارند.

تاثیرات روانی:

این افراد به ندرت احساسات واقعی خود را بروز داده، بنابراین ممکن است احساس تنهایی کنند. همچنین آن ها دچار احساس شرم هستند و همین امر منجر به ناراحتی آن ها شده و در اطراف افراد دیگر بسیار خودآگاه و مضطرب هستند. این طرحواره تأثیر بسیار زیادی بر احساسات دارد و یکی از طرحواره‌های اولیه است که باعث افسردگی می‌شود. تنفر و منتقد دائمی بودن از خود دائماً باعث می شود که فرد احساس بیهودگی کند.

طرحواره نقص یا شرم

درمان طرحواره نقص یا شرم

برای درمان افراد با طرحواره نقص یا شرم، هدف افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، احساس آسیب پذیری کمتر، بهبود ارتباط با دیگران، دیدن توانمندی ها و عدم اجازه بد رفتاری دیگران با آن ها است. بنابراین ارتباط درمانی از درمان های موثر است. همچنین سه راهکار عمده در درمان طرحواره نقص یا شرم هست.

1با ایجاد دیدگاهی متعادل تر از خود، بر طرحواره نقص و شرم غلبه کنید.

2برای ایجاد تغییرات مثبت در برابر طرحواره شرم ناشی از نقص اقدام کنید.

3به خود یادآوری کنید که فردی در حال پیشرفت هستید، بنابراین طرحواره نقص شما را تعریف نمی کند.

برای این سه راهکار می توانید لیستی از توانمدی هایتان بنویسید و هر روز به خود یادآور شوید که چه موفقیت هایی کسب کردید و چه قدر در کنار تمام نواقص آدم با ارزشمندی هستید. هدف های تازه برای خود ایجاد کنید و روی اشتباهات و نقص های خود کار کنید. بهترین راه برای درمان سریع مراجعه به طرحواره درمانگر است.

حتما بخوانید: طرحواره رها شدگی

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- طرحواره نقص یا شرم چیست؟

کی از طرحواره های زندگی تله نقص یا شرم است، که در افراد احساس بی ارزشی و ناقص بودن دارند که در متن مقاله مطرح شده است.



2- علائم طرحواره نقص یا شرم چیست؟

برای تشخیص تله نقص یا شرم بهترین راه مراجعه به متخصص است اما راه های دیگری نیز وجود داشته که در متن مقاله شرح داده شده است.



3- علت طرحواره نقص یا شرم چیست؟

مانند هر طرحواره دیگری، خانواده نقش مهمی در ایجاد طرحواره نقص یا شرم دارند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.

منبع : طرحواره نقص یا شرم

انتشار : ۲۱ بهمن ۱۴۰۰

شکست عشقی در دختران


دوست داشتن و نیاز به دوست داشته شدن یکی از اساسی ترین نیازهای هر انسان در زندگی است، مازلو در هرم نیاز های خود نیاز به عشق و تعلق را در سطح سوم نیاز ها قرار می دهد. در واقع می توان گفت نیاز به عشق یک حقیقت انکار ناپذیر است؛ این حس یکی از هیجان انگیز ترین حس هایی است که فرد در طول زندگی خود تجربه می کند.

همانطور که تجربه عشق هیجان انگیز بوده و حس قشنگی است، از دست دادن فرد مورد علاقه و شکست عشقی نیز برای دختران و پسران سخت است. بنابراین نیاز به راهنمایی این افراد در مورد کنار آمدن با شکست عشقی هست. در این مقاله توصیه هایی به دختران بعد از شکست عشقی ارائه شده است.

 

تعریف شکست عشقی

همانطور که گفتیم در رابطه عاشقانه یکی از مسائلی که ممکن است پیش بیاید شکست عاطفی یا همان شکست عشقی است. شکست عشقی یعنی بهم خوردن و تمام شدن یک رابطه احساسی ، عشقی و عاطفی و جدا شدن زن و مرد از یکدیگر، شکست عشقی حالتی از خورد شدن ، غم ، اضطراب ، سرخوردگی و طرد شدن است که پس از اتمام رابطه ای که فرد آن را دوست داشته، رخ می دهد. در این دوران فرد دچار حالت هایی مانند ناراحتی ، اندوه ، افسردگی بعد از شکست عشقی ، کناره جویی از مردم و خانه نشینی می شود.

در زمان شکست عشقی زنان ، خانواده یا دوستان می توانند به او برای فراموش کردن طرف مقابل کمک کنند، طبق گزارشات اعلام شده اغلب روابط عاشقانه به مدت 2 سال دوام دارند و پس از آن ممکن است طرفین از هم جدا شوند. اغلب افراد ممکن است دوران بسیار بحرانی را پس از قطع رابطه تجربه کرده باشند، درمان شکست عشقی سخت است و اگر ندانید چه طور این کار را انجام دهید و حال خودتان را خوب کنید، ممکن است تا مدت ها این درد در شما باقی مانده آسیب برساند.

شکست عشقی غم انگیز است ولی آخر دنیا نیست . بسیاری از انسان ها این شکست را تجربه کرده اند و با موفقیت آن را پشت سر گذاشته اند همچنین شما می توانید فرد دیگری پیدا کنید . هیچ اتفاقی در دنیا بی حکمت نیست و شما از هر رابطه چیزی جدید یاد می گیرید ، پس از گذشته و روابط اشتباه خود درس بگیرید تا از مشکلات مشابه بعدی در آینده دور بمانید .

توصیه هایی به دختران بعد از شکست عشقی

 

بیشتر بخوانید: شکست عشقی در زنان

از جمله مواردی که در هنگام شکست عشقی زنان م یتوانند انجام دهند، این است که به خودشان اجازه ناراحتی داده، احساس گناه نداشته باشند، سر خود را گرم کرده، به سرعت وارد یک رابطه جدید نشوند و به دنبال اهداف جدید بروند.

 

 

 

 

 

نشانه های شکست عشقی در دختران

از جمله نشانه های شکست عشقی در دختران می توان به احساس ناراحتی و غم ، گوشه گیری و افسردگی ، گریه کردن های مکرر ، عصبانیت و خشم ، تمایل به انزوا نشینی و دوری از اقوام و دوستان ، احساس ترس نسبت به آینده ، بدبینی نسبت به دیگران به خصوص جنس مخالف ، مشکلات خواب ، اضطراب و پریشانی ، افکار خودکشی ، احساس طرد شدن ، مشکلات در تغذیه ، احساس پوچی و بی ارزشی ، بی هدف بودن ، مشکلات تمرکز و اقدام به خودکشی اشاره کرد. جالب است بدانید معمولا خانم ها زود تر از مردان شکست عشقی را پشت سر گذاشته و فراموش می کنند.

حتما بخوانید: آیا دوران کودکی در عشق جوانی تاثیر دارد

 

توصیه هایی به دختران بعد از شکست عشقی

همانطور که گفتیم دختران بعد از شکست عشقی دچار حالت هایی مانند ناراحتی ، گوشه گیری ، افسردگی ، بی حوصلگی ، گریه ، بدبینی و ... می شوند زیرا می توان گفت در رابطه با جنس مخالف دخترها به دلیل احساساتی بودن پس از اتمام رابطه آسیب بیشتری می بینند.

گاهی برخی دختران به علت این که برای فرار از تنهایی تمام عشق و علاقه خود را برای یک نفر گذاشته، وابسته طرف مقابل شده و بنابراین هنگام اتمام رابطه و شکست عشقی فکر می کنند دنیا به آخر رسیده است و بسیار اذیت می شوند.

هنگامی که یک دختر دچار شکست عشقی می شود ، دوست دارد عواطف و احساسات خود را با فردی مورد اعتماد در میان گذارد و احساسات خود را بیان کند ، دختران در تنهایی حس بد و تفکرات منفی دارند . متاسفانه ممکن است برای فرار از تنهایی وارد روابط ناسالم شوند که عواقب بدی برای آن ها دارد .

 

شکست عشقی در زنان چگونه است

 

تجربه یک رابطه تلخ دیگر باعث مشکلات فراوانی می شود و همچنین ضربه روحی شدیدی به دختران وارد می کند حتی بیشتر از گذشته آن ها اذیت می شوند . اگر فکر می کنید امکان این هست که به رابطه قبلی بازگردید ، قبل از شروع رابطه جدید آن را ارزیابی کند و خوب و بد رابطه را بسنجید .

فکر کنید که آیا این رابطه می تواند به ازدواج ختم شود یا خیر ؟ اگر چنین نیست رابطه را دوباره شروع نکنید و به جای اینکه فکر کنید که تمام زندگی تان و فرد مورد علاقه خود را از دست داده اید به این فکر کنید که شما فقط دچار یک شکست عاطفی شده اید که گذرا نیز هست و با پایان این رابطه قرار نیست زندگی شما به پایان برسد .

در ادامه بخوانید :راه حل هایی برای درمان شکست عشقی

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- ✔️ دخترها در زمان شکست عشقی چه حالت هایی دارند ؟

✔️ زمانی که دخترها به شکست عشقی دچار می شوند نه تنها احساس ناراحتی و شکست بیش از حد دارند بلکه ممکن است احاس طرد شدن نیز بکنند که البته دیگر نشانه ها در متن مقاله توضیح داده شده است .



2- ✔️ توصیه های لازم برای دختران پس از شکست عشقی چیست ؟

✔️ در واقع دختر ها نیاز به درد و دل کردن داشته و می خواهند در زمان ناراحتی با افراد مورد اعتماد خود صحبت کنند بنابراین لازم است که فرصت حرف زدن داشته باشند که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .



3- ✔️ شکست عشقی را تعریف کنید ؟

✔️ شکست عشقی حالات مختلفی در افراد می باشد که فرد در این زمان به غم ، افسردگی ، انزوا ، ناراحتی و غیره دچار خواهد شد که علائم بیشتر در متن مقاله توضیح داده شده است .

منبع : شکست عشقی در دختران

انتشار : ۲۰ بهمن ۱۴۰۰

راه های دوستیابی


رابطه های دوستی همینطوری و بدون علت شکل نگرفته و نیاز به تلاش فردی دارد، داشتن دوست در زندگی همه افراد امری واجب بوده و مزایای بسیاری برای آن ها دارد. برخی دوستان زیاد دوست داشته و برخی تمایل به برقراری و دوستیابی با افراد کمتری را دارند.

دوستیابی و ایجاد بیک رابطه دوستی و حتی نگه داشتن آن نیاز به مهارت دارد، هر چه سن افراد بالاتر رفته پیدا کردن دوست نیز سخت تر است اما همچنان راه های بسیار زیادی وجود دارد. در این مقاله در مورد دوستیابی افراد و راه های ایجاد روابط دوستی و مزایای آن اطلاعاتی ارائه شده است.

 

راه های دوستیابی چیست

دوستیابی و پیدا کردن دوستان خوب با افزایش سن ممکن است دشوار باشد. تلاش برای ایجاد تعادل بین زندگی شخصی و کار در بسیاری مواقع زمان محدودی را برای بیرون رفتن و گردش در اختیار شما می گذارد. گاهی نیز نوجوانان به دلایل مختلف در پیدا کردن دوست به مشکل می خورند. در این جا برخی راه های دوستیابی توضیح داده شده است.

1غلبه بر اعصاب و روان

برای برخی افراد معاشرت به دلایل مختلف سخت است، اگر شما خجالتی یا درونگرا هستید و یا نحوه صحبت و برقراری ارتباط را بلد نیستید، شابد در دوستیابی با مشکل مواجه شوید. و یا اگر مشکل حادتر بوده و به اضطراب اجتماعی دچار هستید، بهتر است ابتدا به یک درمانگر متخصص مراجعه کنید. به یاد داشته باشید این ترس ها در ذهن شما بوده و در بسیاری مواقع زمانی که شروع به برقراری ارتباط کنید، اضطرابتان آرام تر می شود.

2پیدا کردن فرصت مناسب

شما ابتدا برای دوستیابی باید فرصت مناسب را پیدا کنید، برای مثال در محل کار خود در مواقع استراحت با افراد معاشرت کنید و پس از مدتی آن ها را به صرف یک قهوه به مکانی مناسب مانند کافی شاپ دعوت کنید. یا در صورتی که متوجه قرار ملاقات همکاران و یا یکسری افراد که تمایل به دوستی با آن ها را دارید، شدید می توانید خود را به صورت محترمانه دعوت کنید. اگرچه این امر برای درونگرا ها سخت تر است.

3ابتکار عمل داشتن

اگر افرادی را در اطراف خود پیدا کنید، نیازی نیست منتظر بمانید تا کسی به شما نزدیک شود و اولین قدم را بردارید. می توانید از ابتکار عمل خود استفاده کرده و شما ارتباط را با آن ها با لحنی صمیمی و مهربان شروع کنید. از خودتان اطلاعاتی انتقال داده و یا داستانی تعریف کنید تا یخ میان شما آب شود.

4ایجاد تغییر

عادت یک عمر را کنار بگذارید، کارهای جدید را امتحان کنید که به طور معمول هرگز انجام نمی دهید. برای مثال ساز جدید شروع کرده، به تئاتر و سینما رفته و یا برای بازیگری اقدام کنید. شروع کار های جدید در اجتماع منجر به آشنایی با افراد جدید و دوستیابی می شود.

5مسافرت

بدیهی است که رفتن به تعطیلات، چه در داخل و چه در خارج از کشور، شما را در اطراف مردم قرار می دهد. در این سناریو همه در شرایط یکسانی قرار دارند. شما در یک مکان جدید هستید، کسی را نمی شناسید، و این یک فرصت ایده آل برای صحبت با افراد کاملا غریبه است.

6آوردن حیوان خانگی

حیوانات خانگی معمولا همراهان و دوستان بسیار خوبی برای افراد بوده و روحیه افراد را بالا می برند و از ابتلا به افسردگی جلوگیری می کنند. اگرچه اگر قصد آوردن حیوان خانگی را دارید باید اطلاعات کافی در این مورد کسب کرده و ترجیحا به صورت حمایتی اقدام کنید. خرید و فروش حیوانات خانگی کار اخلاقی نیست.

7از راه های دیگر که به شروع دوستی کمک می کند:

  • گوش شنوا برای دیگران باشید.

  • افزایش اعتماد به نفس برای آشنایی با افراد کمک کننده است.

  • لزوما تنها به دنبال شباهت ها نباشید.

  • با دوستان دوستانتان آشنا شوید.

  • لبخند بزنید.

  • توقعات بیجا از افراد نداشته باشید.

  • برای افراد کار های خوب انجام دهید.

حتما بخوانید: دوستی های قبل ازدواج

 

 

 

 

 

مزایای دوستیابی چیست

دوستیابی و دوستان خوب برای سلامت روان بسیر مفید بوده و در اوقات خوب و بد همراه شما هستند. علاوه بر این مزایایی دارند که در این جا مطرح شده است.

افزایش احساس تعلق و هدف داشتن برای شما

افزایش شادی و کاهش استرس

افزایش اعتماد به نفس و ارزش برای خود

کمک برای کنار آمدن با آسیب هایی مانند طلاق، بیماری جدی، از دست دادن شغل یا مرگ یکی از عزیزان

تشویق شما به تغییر یا اجتناب از عادات ناسالم، سبک زندگی غلط، مانند نوشیدن زیاد الکل یا ورزش نکردن

نحوه دوستیابی

دوستان همچنین نقش مهمی در ارتقای سلامت کلی شما دارند. بزرگسالان با ارتباطات اجتماعی قوی خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی مهم از جمله افسردگی، فشار خون بالا و شاخص توده بدنی ناسالم را کاهش می دهند.

حتما بخوانید: دوستیابی کودکان

 

راه های حفظ رابطه دوستی

لزوما دوستیابی و شروع یک رابطه دوستی به معنی موفق بودن در آن نیست و نیاز به یکسری مهارت ها برای حفظ آن هست. در این جا برخی راه ها برای تقویت و حفظ رابطه دوستی ایجاد شده شرح داده شده است.

مهربان باشید.

دوستی مثل یک بانک احساسی است که نیاز به پر شدن از نوازش های کلامی و رفتاری دارد، بنابراین برای ادامه دادن رابطه باید این بانک احساسی پر باشد.

شنونده خوبی باشید.

از دغدغه های دوستان خود پرسیده و در جریان مشکلاتشان باشید، گاهی تنها شنونده بودن برای دوست و همدلی با او، احساس خوبی را منتقل کرده و در حفظ دوستی کمک می کند. بنابراین لزوما نصیحت راه حل نیست.

باز صحبت کنید.

صمیمیت با دوستان خود را با باز کردن مسائل و مشکلات در مورد خودتان ایجاد کنید، تمایل به افشای تجربیات و نگرانی های شخصی نشان می دهد که دوست شما جایگاه ویژه ای در زندگی شما دارد.

نشان دهید قابل اعتماد هستید.

مسئولیت پذیر، قابل اعتماد بودن و امن بودن کلید ایجاد دوستی های قوی است. به تعهداتی که در قبال دوستان خود داده اید عمل کنید.

در دسترس باشید.

ایجاد یک دوستی نزدیک به زمان نیاز دارد، سعی کنید مرتباً دوستان جدید خود را ببینید و در بین ملاقات ها با آنها تماس بگیرید.

حتما بخوانید: سکس در دوران دوستی

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- راه های دوستیابی چیست؟

دوستیابی و پیدا کردن دوستان خوب نیاز به مهارت ها و توانمندی هایی دارد و با افزایش سن نیز سخت می شود که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.



2- مزایای دوستیابی چیست؟

دوستیابی و دوستان خوب برای سلامت روان بسیر مفید بوده و در اوقات خوب و بد همراه شما هستند که در متن مقاله مطرح شده است.



3- راه های حفظ رابطه دوستی چیست؟

زوما دوستیابی و شروع یک رابطه دوستی به معنی موفق بودن در آن نیست و نیاز به حفظ شدن دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.

منبع : راه های دوستیابی

انتشار : ۱۹ بهمن ۱۴۰۰

اختلال خواب


خواب یک فرآیند بیولوژیکی پیچیده است، زمانی که خواب هستید، هشیار نبوده اما عملکرد مغز و بدن شما همچنان فعال است و آن ها چندین کار مهم را انجام می دهند که به شما کمک می کند سالم بمانید و بهترین عملکرد را داشته باشید. بنابراین زمانی که خواب با کیفیتی ندارید، اتفاقات ناخوشایندی از جمله خستگی رخ می دهد و این می تواند بر سلامت جسمی و روانی، تفکر و عملکرد روزانه شما تأثیر بگذارد.

اختلالات خواب، اختلالاتی هستند که در آن برخی عوامل منجر به پایین آمدن کیفیت خواب می شوند، بنابراین وجود انواع اختلال خواب منجر به آسیب های روانی و جسمی شده و نیاز به بررسی دارد. در این مقاله در مورد انواع اختلالات خواب و علائم و علت آن ها اطلاعاتی ارائه شده است.

 

اختلال خواب چیست

اختلالات خواب دسته ای مشکلات بوده که بر روی خواب منظم و توانایی خواب خوب تاثیر منفی می گذارند، در واقع، بیش از یک سوم بزرگسالان گزارش می دهند که در یک 24 ساعت کمتر از 7 ساعت می خوابند. بیش از 70 درصد از دانش ‌آموزان دبیرستانی گزارش داده‌اند که کمتر از 8 ساعت در شب می‌خوابند. اکثر مردم گهگاه به دلیل استرس، برنامه‌های روزانه شلوغ و سایر عوامل بیرونی مشکلات خواب را تجربه می‌کنند.

زمانی که این مسائل به طور منظم شروع شده و در زندگی روزمره تداخل ایجاد کند، ممکن است نشان دهنده یک اختلال خواب باشد. بسته به نوع اختلال خواب، افراد ممکن است به سختی به خواب رفته و یا در طول روز احساس خستگی و خواب آلودگی شدید کنند. کمبود خواب می تواند تأثیر منفی بر انرژی، خلق و خو، تمرکز و سلامت کلی فرد داشته باشد. البته گاهی این اختلال خواب ناشی از مشکلات پزشکی و روانی دیگر است و با رفع آن مشکل اختلال خواب نیز درمان می شود.

اگر مشکوک به اختلال خواب هستید، تشخیص و درمان فوری ضروری است. اگر برای درمان اقدام نکنید، اثرات منفی اختلالات خواب می تواند منجر به عواقب سلامتی بیشتری شود.

حتما بخوانید: رویا و خواب دیدن

 

 

 

 

 

انواع اختلالات خواب

انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد که برخی ممکن است ناشی از سایر بیماری های زمینه ای باشد. در این جا رایج ترین آن ها شرح داده شده است.

اختلال بی خوابی

بی خوابی به ناتوانی در به خواب رفتن یا خواب ماندن اشاره دارد. این می تواند ناشی از مسافرت طولانی با هواپیما استرس و اضطراب، هورمون ها یا مشکلات گوارشی باشد. همچنین ممکن است نشانه بیماری دیگری باشد. این اختلال خواب بسیار رایج بوده و بیشتر در میان افراد مسن و زنان شایع است. اما خوشبختانه راه های درمان برای بی خوابی وجود دارد.

آپنه خواب

آپنه خواب با وقفه در هنگام خواب مشخص می شود. این یک وضعیت پزشکی جدی است که باعث می شود بدن اکسیژن کمتری دریافت کرده و همچنین می تواند باعث بیدار شدن شما در طول شب شود. دو نوع اختلال آپنه خواب وجود دارد، در یک نوع جریان هوا متوقف می شود، زیرا فضای راه هوایی مسدود یا خیلی باریک است و در دیگری مشکلی در ارتباط بین مغز و عضلات کنترل کننده تنفس شما وجود دارد.

خواب پریشی

پاراسومنیا دسته ای از اختلالات خواب هستند که باعث حرکات و رفتارهای غیر طبیعی در طول خواب می شوند. این رفتار ها شامل خواب گردی، صحبت در خواب، کابوس دیدن، ناله در خواب و شب ادراری است.

سندرم پای بی قرار

سندرم پای بی قرار، نیاز شدید به حرکت دادن پا ها است، این میل گاهی با احساس سوزن سوزن شدن در پا ها همراه است. در حالی که این علائم ممکن است در طول روز بروز کنند، اما در شب بیشتر شایع هستند. RLS اغلب با برخی شرایط سلامتی، از جمله اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD) و بیماری پارکینسون مرتبط است، اما علت دقیق آن همیشه مشخص نیست.

نارکولپسی

نارکولپسی یا حمله خواب یکی دیگر از اختلالات خواب است و این بدان معنی است که شما ناگهان احساس خستگی شدید می کنید و بدون هشدار به خواب می روید. این اختلال همچنین می‌تواند باعث فلج خواب شود، که ممکن است شما را از نظر فیزیکی قادر به حرکت، بلافاصله پس از بیدار شدن نکند. اگرچه نارکولپسی ممکن است به خودی خود رخ دهد، اما با برخی از اختلالات عصبی مانند ms نیز همراه است.

حتما بخوانید: کابوس شبانه

 

علائم اختلال خواب

علائم بسته به شدت و نوع اختلال خواب متفاوت است، همچنین زمانی که اختلالات خواب در نتیجه بیماری دیگری باشد، ممکن است متفاوت باشند. با این حال، علائم کلی اختلالات خواب شامل موارد زیر است.

مشکل در به خواب رفتن و یا در خواب باقی ماندن

خستگی روزانه

میل شدید به چرت زدن در طول روز

الگوهای تنفس غیر معمول

افسردگی

افزایش وزن

تمایل غیر معمول یا ناخوشایند برای حرکت در هنگام خواب

تغییرات ناخواسته در برنامه خواب در طول شبانه روز

بیش تر از نیم ساعت زمان برای خوابیدن لازم دارید

همسرتان به شما می گوید که وقتی می خوابید، با صدای بلند خروپف، خرخر، نفس نفس زده، صداهای خفگی ایجاد می کنید یا برای مدت کوتاهی نفس نمی کشید.

تحریک پذیری یا اضطراب

عملکرد ضعیف در محل کار یا مدرسه

عدم تمرکز

حتما بخوانید: قدرت ذهن و تمرکز

علت اختلالات خواب

شرایط، بیماری ها و اختلالات زیادی وجود دارد که می تواند باعث اختلال در خواب شود. در بسیاری از موارد، اختلالات خواب در نتیجه یک مشکل سلامت زمینه ای ایجاد می شود. در این جا برخی علت های رایج اختلال خواب مطرح شده است.

ژنتیک

آلرژی و مشکلات تنفسی

تکرر ادرار

درد مزمن مانند آرتروز، سندرم خستگی مزمن یا سردردهای مداوم

استرس و اضطراب

مصرف دارو مانند داروی آسم

مصرف الکل

بالا رفتن سن

اختلال خواب

درمان اختلالات خواب

هنگامی که اختلالات خواب ناشی از بیماری دیگری نباشد، درمان معمولاً شامل ترکیبی از درمان‌های پزشکی و تغییرات سبک زندگی است. در این جا روش های درمان ارائه شده است.

درمان های پزشکی

  • درمان پزشکی برای اختلالات خواب ممکن است شامل یکی از موارد زیر باشد:

  • قرص خواب

  • مکمل ملاتونین

  • آلرژی یا دارو های سرما خوردگی

  • داروها برای هر گونه مشکل بهداشتی زمینه ای

  • استفاده از دستگاه تنفس یا جراحی

تغییرات در سبک زندگی

تنظیم سبک زندگی می تواند کیفیت خواب شما را تا حد زیادی بهبود بخشد، به خصوص زمانی که همراه با درمان های پزشکی انجام شود. در این جا راه هایی برای این امر ارائه شده است.

  • سبزیجات و ماهی بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانید و مصرف قند را کاهش دهید.

  • استرس و اضطراب را با ورزش و حرکات کششی کاهش دهید.

  • قبل خواب آب کمتری بنوشید.

  • مصرف کافئین، به خصوص در اواخر بعد از ظهر یا عصر را کاهش دهید.

  • مصرف دخانیات و الکل را قطع کنید.

  • خوردن وعده های غذایی کم کربوهیدرات قبل از خواب

  • وعده های غذایی با کربوهیدرات کم قبل از خواب بخورید.

  • وزن سالم بر اساس توصیه های پزشک و ورزش را حفظ کنید.

حتما بخوانید: درمان بی خوابی در شب

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- اختلال خواب چیست؟

اختلالات خواب دسته ای مشکلات بوده که بر روی خواب منظم و توانایی خواب خوب تاثیر منفی می گذارند که در متن مقاله شرح داده شده است.



2- انواع اختلالات خواب چیست؟

انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد که برخی ممکن است ناشی از سایر بیماری های زمینه ای باشد که در متن مقاله مطرح شده است.



3- علائم اختلال خواب چیست؟

علائم بسته به شدت و نوع اختلال خواب متفاوت است، همچنین زمانی که اختلالات خواب در نتیجه بیماری دیگری باشد که در متن مقاله ارائه شده است.

منبع : اختلال خواب

انتشار : ۱۷ بهمن ۱۴۰۰

مدارک لازم برای قبل از ازدواج


ازدواج یکی از مهم ترین رویداد های زندگی هر مرد و زنی است که آن را تجربه می کنند، اما برای این اتفاق مهم باید فرایندی طی شده که یکی از مراحل این فرایند، انجام آزمایشات قبل ازدواج است. همه دختر و پسر های باید این مرحله را پشت سر بگذارند تا بتوانند عقد کنند. این مراحل می توانند از مراجعه به محضر برای گرفتن وقت تا انجام آزمایشات اعتیاد و خون و غیره در آزمایشگاه ادامه داشته باشند.

این پروسه به خودی خود خیلی وقتتان را نمی گیرد به خصوص اگر اطلاعات اولیه ای در رابطه با مدارک مورد نیاز و مراحلی که باید طی کنید داشته باشید. بنابراین ما در این مقاله مدارک لازم برای آزمایش قبل از ازدواج را بیان کرده ایم تا با سهولت بیشتری این مراحل را طی کنید و مراسم عروسی خود را برگزار کنید.

 

مدارک لازم برای ارائه به محضر

اگر شریک زندگی خود را انتخاب کرده اید و قصد ازدواج با او را دارید، پس از شرکت در جلسه های مشاوره قبل از ازدواج، اولین قدم و مرحله فرایند عقدتان مراجعه به یک محضر معتبر است. در هنگام مراجعه به محضر مدارکی باید همراه داشته باشید که در ادامه لیست این مدارک مورد نیاز ارائه شده است.

شناسنامه عکس دار به همراه کارت ملی خود را به همراه داشته باشید.

حتما از قبل دو عدد فتوکپی از صفحه اول شناسنامه خود تهیه کنید.

در صورت داشتن صفحه توضیحات شناسنامه یک برگ فتوکپی از این توضیحات لازم است.

از دو روی کارت ملی خود یک عدد فتوکپی تهیه کنید.

عروس و داماد هر کدام باید دو قطعه عکس پرسنلی با خود به همراه داشته باشند.

در صورتی که عروس خانم دوشیزه باشد، شناسنامه و کارت ملی پدر نیز لازم است.

در صورتی که پدر دختر در قید حیات نباشد، باید گواهی فوت و یا شناسنامه باطل شده او به محضر خانه تحویل داده شود.

پس از ارائه مدارک ذکر شده، محضر دار یک معرفی نامه به شما می دهد که باید آن را به آزمایشگاه تحویل دهید و برای انجام مراحل و آزمایشات قبل از ازدواج آماده شوید.

مدارک لازم برای آزمایش قبل از ازدواج

 

 

 

 

 

مدارک لازم برای عقد

پس از گرفتن نامه باید همراه با همسر آینده تان به آزمایشگاه مراجعه کنید و آزمایشات لازم را انجام دهید. پس از انجام آزمایشات قبل از ازدواج به مدت سی روز فرصت دارید که با در دست داشتن مدارکی که در این قسمت بیان شده اند، به محضر مراجعه کنید و عقد خود را به انجام برسانید. اگر در این مدت برای عقد اقدام نکنید، نتایج آزمایشاتان منقضی می شود و باید مجددا اقدام کنید.

1 اصل شناسنامه عکس دار عروس و داماد به همراه دو عدد فتوکپی از شناسنامه ها باید به همراهتان باشد.

2 برگه مهر شده آزمایشگاه که حاوی نتایج آزمایشتان است.

3 کارت واکسن کزاز مخصوص عروس خانم که مهر مرکز بهداشت را دارد.

4 حضور دو مرد با ارائه شناسنامه و کارت ملی به عنوان شاهدان عقد الزامی است.

5 در صورتی که عروس خانم دوشیزه باشد، حضور پدر عروس به همراه شناسنامه اش در دفترخانه الزامی است.

6 در صورتی که دختر و پسر به سن قانونی نرسیده باشند باید گواهی رشد از جانب دادگاه برایشان صادر شود.

7 فتوکپی صفحه دوم شناسنامه در صورتی که عروس یا داماد نسبت به ازدواج دوم اقدام کرده باشند.

8 در شرایط طلاق یا فوت همسر قبلی، مدارکی همچون طلاق نامه ی رسمی عروس یا داماد یا گواهی فوت همسر قبلی، بایستی تحویل دفترخانه داده شود.

نکته: هزینه مراحل و آزمایشات قبل از ازدواج مجموعا حدود 114 هزار تومان و هزینه عقد به طور کلی 500 هزار تومان می باشد.

 

 

کلام آخر

برای ازدواج لازم است که فرایندی طی شود. اولین مرحله مراجعه به محضر و ارائه مدارک مورد نیاز و گرفتن معرفی نامه برای مراجعه به آزمایشگاه است. پس از انجام آزمایشات مربوطه با در دست داشتن مدارک مورد نیاز می توانید برای عقد اقدام کنید.

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- ✔️ اولین قدم برای عقد چیست؟

✔️ اگر تصمیم به ازدواج گرفته اید اولین قدم مراجعه به محضر برای گرفتن معرفی نامه آزمایشگاه است که توضیحات کامل در این رابطه در متن مقاله عنوان شده است.



2- ✔️ مدارک مورد نیاز برای گرفتن معرفی نامه آزمایشگاه چیست؟

✔️ برای گرفتن معرفی نامه اصل شناسنامه و کارت ملی عروس و داماد به همراه کپی آنها و دیگر مدارکی که در مقاله به طور کامل بیان شده اند، لازم است.



3- ✔️ مدارک لازم برای عقد پس از انجام آزمایشات چیست؟

✔️ برگه مهر شده آزمایشگاه، کارت واکسن کزاز و غیره مدارکی هستند که برای عقد باید به محضر ارائه شوند و لیست کامل این مدارک در متن مقاله بیان شده است.

منبع : مدارک لازم برای قبل از ازدواج

انتشار : ۱۶ بهمن ۱۴۰۰

کنترل خشم


شاید تا به حال برای شما پیش آمده است که در جمعی خانوادگی، دوستانه و یا محل کار خونسردی خود را از دست داده و رفتاری پرخاشگرانه نشان داده اید. آیا مدیریت خشم و پرخاشگری برای شما دشوار است؟ عصبانی بودن برای شما چه مشکلاتی به همراه داشته است؟

همه انسان ها از احساسی به نام خشم برخوردار هستند، خشم یکی از هیجان های اصلی انسان است که از کودکی تا آخر عمر همراه فرد بوده و در مواقع ناکامی و یا احساس تهدید فعال می شود و سپس به صورت رفتار های پرخاشگرانه بروز می یابد.

افراد به دو صورت کلی خشمگین می شوند, در حالت اول فرد خشم را درون ریزی کرده و اجازه بروز آن را نمی دهد و در حالت دوم آن را به صورت رفتارهای تهاجمی و یا فریاد زدن تخلیه می کند . از نشانه های جسمی و ظاهری خشم تغییر رنگ چهره ، افزایش فشار خون و ضریان قلب ، گشاد شدن مردمک چشم و تکرر ادرار می باشد.

گاهی افراد نمی توانند خشم خود را به درستی مدیریت کرده و از عواقب آن جلوگیری کنند، در این صورت باید از مهارت های کنترل عصبانیت و پرخاشگری استفاده کرده و خونسردی خود را حفظ کنند. در این مقاله عواملی که مانع خود کنترلی در بروز خشم می شوند، مهارت های کنترل و مدیریت خشم و مزایای آن ارائه شده است.

 

چرا نمی توانیم خشم خود را کنترل کنیم ؟

گاهی انسان ها در برخورد با مشکلات و ناکامی ها به جای بررسی بالغانه و منطقی، از راه خشم واکنش نشان می دهند، افراد در ذهن خود یک علامت چراغ قرمز، مانند چراغ راهنما دارند که به آن ها هنگام تحریک شدن اجازه پرخاشگری و رفتار تند نمی دهد، اما این چراغ در برخی افراد وجود نداشته و با تحریک های محیطی از خود عکس العمل پرخاشگرانه نشان می دهند.

گاهی به دلیل وجود برخی عوامل مانند افکار مختلف و فراوان، مشغله زیاد، انعطاف ناپذیری و آستانه تحریک پذیری پایین، تمرکز بر روی احساسات، تجربیات گذشته و به خصوص کودکی، افسردگی و استرس، کنترل خشم سخت است.

بنابراین زمانی که افراد به احساساتشان اجازه تسلط بر ذهن را بدهند راحت تر درگیر غریزه خشم می شوند و نمی توانند آن را کنترل کنند . برای کنترل و مهار عصبانیت خود ابتدا باید عوامل بروز آن را پیدا کنیم و سپس برای رفع آن مهارت های لازم را کسب کنیم .

 

 

 

 

 

خشم خود را چگونه کنترل کنیم ؟

راه های مختلفی برای کنترل خشم وجود داشته، ولی قبل از به کار گرفتن هر مهارتی، باید به خود یاد آوری کنید که خشم درونتان با هویت شما یکی نبوده و شما با آن خشم تعریف نمی شوید، شما خودتان هستید در حالی که احساس خشم را تجربه می کنید و به این هیجان اجازه تسلط بر ذهن را نمی دهید، در ادامه برخی از مهارت های مهم کنترل خشم را مشاهده می کنید .

 

فکر کردن قبل از صحبت

در لحظه ایجاد مسئله و یا مشکل احتمال تکانشی برخورد کردن و پرخاشگری زیاد است، بنابراین بهترین راه این بوده که صبر پیشه کنید و زمانی را برای فکر کردن در مورد کاری که قصد انجامش را دارید، اختصاص دهید و عجولانه رفتار نکنید زیرا خیلی اوقات رفتارمان برای ما پشیمانی های جبران ناپذیر دارد ، تمرین تنفس برای آرامش ما و بهتر فکر کردن تاثیر زیادی دارد .

 

از احساسات خود آگاهی داشته باشید

احساسات و هیجانات خود را در لحظه زیر نظر داشته باشید و نسبت به آن ها آگاهی داشته باشد ، برای مثال بگویید من در این لحظه ناراحت هستم، استرس دارم و یا عصبانی هستم. آگاهی از احساسات و هیجانات به کنترل و مهار آن ها کمک می کند و منجر به درست فکر کردن و تصمیم گرفتن می شود .

 

تغییر باور های نادرست

گاهی افراد باورهایی را در ذهنشان پرورش داده اند که موجب بروز خشم و عصبانیت بیشتری در آن ها می شود، برای مثال فردی عقیده دارد که اگر با خشم صحبت نکند کسی به او توجه نکرده و یا اگر با آرامش صحبت کند روی افراد تاثیر گذار نیست. تغییر این باور های غلط در ذهن فرد می تواند کنترل او را بر احساساتش افزایش دهد.

کنترل خشم

 

ببخشید!

کینه گرفتن از دیگران آسیب های روحی زیادی به همراه داشته و منجر به افزایش خشم می شود، بنابراین هنگام کینه گرفتن از دیگران سعی کنید آن ها را ببخشید و احساسات منفی را از خود دور کنید. با این کار نه تنها آرامش درونی شما بیشتر شده بلکه روابطتان با افراد بهتر و قوی تر می شود و هر دو از موقعیت پیش آمده مطالبی را یاد می گیرید .

 

تمرین آرمیدگی

هیجانات ما فیزیولوژی ما را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین تمرکز بر فیزیولوژی و عضلاتمان می تواند یکی از راهکارهای خوب برای تنظیم هیجانات و آرامش ما باشد. تمرین آرمیدگی راهکار بسیار خوبی برای این امر می باشد، به این صورت که شما در مکانی بی سر و صدا و کم نور بر روی زیر اندازی نرم دراز می کشید و بدن خود را در حالت راحت و بدون فشار قرار می دهید، طوری که دردی را در ناحیه ای از بدن خود حس نکنید سپس تمرکز خود را بر روی عضلات بدن قرار دهید و آرام و شمرده نفس بکشید و تصور کنید اعضای بدنتان رها می شوند ، این کار را از ناحیه ی کف پا تا سر به نوبت انجام دهید.

 

ورزش را فراموش نکنید

ورزش کردن برای داشتن سبک زندگی سالم و کنترل هیجانات بسیار مفید است ، به خصوص ورزش های هوازی مانند دوچرخه سواری ، شنا ، دویدن ، پیاده روی ، طناب زدن می توانند باعث کاهش ترشح هورمون های آدرنالین و کورتیزول شده که در آرامش و کاهش خشم ما تاثیر بسزایی دارند .

 

 

از دیگر راهکار های کنترل خشم که می توانید آن ها را به کار بگیرید ، استفاده از طنز و شوخی ، ترک موقعیت که در آن خشمگین شده اید ، شمارش اعداد و پیش بینی موقعیت هایی که ممکن است غریزه خشم ما را فعال کند می باشد .

 

چرا باید خشم خود را کنترل کنیم

کنترل خشم از جهات بسیار زیادی برای سلامت روانی و جسمی ما و برای بهتر زندگی کردن و داشتن سبک زندگی سالم مفید می باشد که در ادامه فواید کنترل خشم و جواب سوال چرا باید خشم خود را کنترل کنیم ارائه شده است.

 

1عصبانی و خشمگین بودن روابط ما را با آدم های اطرافمان ضعیف می کند ، زیرا زمانی که شما در بیشتر مواقع عصبانی باشید و آن را به صورت فریاد و یا حرف های ناسزا و یا حتی درگیری فیزیکی بروز دهید ، افراد از ارتباط با شما دوری می کنند .

2پرخاشگری زیاد بر روی سلامت شما تاثیرات منفی زیادی دارد ، از اثرات منفی آن سردرد های میگرنی ، افسردگی ، مشکلات گوارشی و بی خوابی می باشد و در دراز مدت می تواند منجر به افزایش فشار خون ، مشکلات قلبی و یا حتی ایست قلبی گردد .

3 اگر شما فردی هستید که زیاد عصبی می شوید ، این عصبانیت در دراز مدت به صورت بر چسبی بر روی اسم شما خواهد بود که توسط خانواده ، دوستان و همکارانتان می شنوید .

4خشم زیاد شما را پیر می کند ، افرادی که لبخند بر روی لب دارند معمولا عمر بیشتری دارند و انرژی مثبت زیادی را به اطراف خود می دهند در حالی که افراد عصبی انرژی منفی از خود ساطع می کنند و پیرتر و بی حوصله تر به نظر می رسند .

5خشم و عصبانیت می تواند بر روی تمرکزتان به عوامل مهم زندگی مانند خانواده ، همسر و فرزندانتان و یا شغل شما تاثیرات منفی بگذارد و به جای وقت گذرانی و تجربه حس خوب از آن ها غافل شوید .

 

 

توصیه آخر

اگر شما نمی توانید خشم خود را کنترل کنید و رفتار های پرخاشگرانه از خود نشان می دهید هر چه سریع تر با استفاده از مهارت های مناسب و مراجعه به مشاور و روانشناس متخصص برای سلامت جسم و روان خود و تقویت روابطتتان آن را مهار کنید و از عواقب بعدی آن جلوگیری کنید.

 

آخرین اخبار مرتبط با کنترل خشم

 

1 آبان 1400

در ورزشکاران گاهی خشم دیده می شود، برای کنترل خشم ورزشکاران برخی راهکار ها مثل آگاه شدن و آماده سازی و انرژی ذهنی خود را خرج موارد غیرقابل کنترل در ورزش نکردن، پیش بینی کردن موقعیت های احتمالی به وجود آورنده خشم، تمرینات آمادگی و استفاده از خودگویی منظم مناسب است.

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- ✔️از مفهوم غریزه خشم چه می دانید ؟

✔️خشم یکی از هیجانات اصلی انسان می باشد که در مواقع ناکامی بروز پیدا کرده و منجر به پرخاشگری می شود که در متن مقاله توضیحات کامل تری ارائه شده است .



2- ✔️راه های کنترل خشم چیست ؟

✔️از راه های کنترل خشم ورزش کردن ، تغییر باور های نادرست ، آگاهی از احساسات را می توان نام برد که در متن مقاله راه های بیشتری ارائه شده است .



3- ✔️مزایای کنترل خشم چیست ؟

✔️از مزایای کنترل خشم حفظ روابط ، سلامتی جسمی و روانی می باشد که با می توانید با مراجعه به متن مزایای دیگر کنترل خشم را ببینید را ببینید .

منبع : کنترل خشم

انتشار : ۱۶ بهمن ۱۴۰۰

اعتیاد به گوشی


اعتیاد به گوشی این روزها پیر و جوان نمی شناسد! افراد در هر سن و سالی ممکن است به این مشکل دچار شوند. بررسی ها نشان داده است که اعتیاد به گوشی به اندازه اعتیاد به مواد مخدر می تواند زندگی را مختل کند. اما سوال اینجاست که چه زمانی گفته می شود که شخص اعتیاد به گوشی پیدا کرده است و چطور می توان علت آن را بررسی کرد. همینطور عوارض این مشکل چقدر است؟

برای درمان مشکل اعتیاد به گوشی در ابتدا باید مشخص شود که در چه مرحله ای قرار دارید و این موضوع باید به شکل کاملاً ایده آل ارزیابی شود. از یاد نبرید که برای درمان باید شرایط را بسنجید و همه نکات را رعایت کند.

 

اعتیاد به گوشی چیست

در ابتدا باید بررسی کنیم که دقیقاً معنی اعتیاد به گوشی چیست؟ و آیا استفاده از گوشی در هر زمانی به معنی اعتیاد است؟ قطعاً اینطور نیست! استفاده از گوشی برای همه افراد مجاز بوده و اگر مختل کننده نباشد هیچ مشکلی ایجاد نمی کند.

مثلاً اگر شما با دوستتان در یک اتاق هستید و به جای صحبت کردن برای هم پیامک ارسال می کنید یعنی نشانه ای از اعتیاد به گوشی در شما وجود دارد. کسانی که تلفن همراه خود را مدام با خود حمل و نقل می کنند و حتی به رخت خواب و سرویس بهداشتی می برند نیز درگیر این مشکل هستند. اما به طور کلی نشانه های اعتیاد به گوشی از قرار زیر است:

1اگر شخصی عزت نفس خود را به میزان توجه و یا لایک های شبکه های اجتماعی وابسته بداند، یعنی اعتیاد به گوشی دارد.

2اگر فردی در هر شرایطی گوشی در دست او قرار گرفته است و حتی لحظه ای دوری از گوشی برای او دشوار است یعنی درگیر اعتیاد شده است.

3بسیاری از کسانی که از کارهای روزمره و اصلی خود می زنند و به گوشی پناه می برند درگیر اعتیاد به گوشی هستند که ریشه های افسردگی را نشان داده و قطعاً نیاز به بررسی های روانشناختی خواهد داشت. از یاد نبرید که به طور کلی اعتیاد به گوشی به واسطه ساختاری که دارد بررسی می شود. این شما هستید که مسیر این اعتیاد را مشخص می کنی.

4بسیاری از افراد ترجیح می دهند که دیر کنند تا بدون گوشی به جلسه یا مهمانی بروند.

5در زمان دیدن سریال مورد علاقه خود بارها و بارها به گوشی نگاه می کنید در صورتی که هیچ مورد جدیدی نیز در گوشی خود یافت نمی کنید .

بنابراین اعتیاد به گوشی نوعی عادت است. عادتی که اگر به حال خود رها شود مشکلات زیادی ایجاد می کند. بسیاری از افراد این عادت را به خوبی نمی شناسند و فکر می کنند عوارضی برایشان ندارد.

حتما بخوانید: بازی گوشی برای کودکان

 

 

 

 

 

علت اعتیاد به گوشی

فکر می کنید دلیل اعتیاد به گوشی چیست و چه مواردی باعث می شود تا افراد درگیر این مشکل شوند؟

تنهایی: یکی از مهمترین دلایل استفاده از گوشی این است که افراد خود را بسیار تنها می دانند، آنها این احساس را دارند که هیچ کس درکشان نمی کند. از دید روانشناسی، تنهایی و نبود همدم و هم صحبت مهمترین عامل اعتیاد به گوشی محسوب می شود.

شکست های بزرگ در زندگی: گاه یک اتفاق بزرگ باعث می شود تا تلفن همراه تنها مونس شما باشد. کسانی که طلاق را تجربه کرده اند و یا شکست های مالی بزرگی خورده اند معمولاً درگیر اعتیاد به گوشی می شوند چون نوعی حالت سبکبالی به آنها دست می دهد و این موضوع سبب می شود تا احساس آرامش بیشتری داشته باشند.

مشکلات زناشویی: متاسفانه در بین زن و شوهرها، وجود یک سری مشکلات زناشویی به نوبه خود سبب اعتیاد به گوشی می شود. این اعتیاد به قدری زیاد می شود که زن و شوهر حتی برای صحبت های روزمره هم به همدیگر پیامک می دهند و این موضوع بخش مهمی از کار را شامل می شود.

بروز مشکلات روانی: برخی از افراد کل زندگی خود را به شبکه های مجازی معطوف کرده اند و طوری رفتار می کنند که انگار نبود شبکه مجازی به معنای پایان زندگی است. این رویکرد برای بلاگرها بسیار دیده می شود و تا حدی است که از زندگی اصلی خود جا می مانند.

یک سری دلایل دیگر نیز وجود دارد که شخص را درگیر اعتیاد به گوشی می کند. مثلاً اینکه او تصور می کند به واسطه گوشی می تواند یک شبه به پول برسد و به اصطلاح راه صد ساله را طی کند. وعده های پوچ در دنیای مجازی سبب شده تا افراد ندانند که زندگی درست به چه صورتی ارزیابی می شود و چطور باید مورد بررسی قرار بگیرد. اینطور که بررسی ها نشان می دهد.

حتما بخوانید: سکس چت

 

عوارض اعتیاد به گوشی

اگر بدانید که اعتیاد به گوشی چقدر مشکل ساز خواهد بود، حتماً هرچه زودتر فکری به حال خود می کنید:

فشار بیش از حد به چشم:

وقتی مدام به صفحه تلفن همراه دقت می کنید، چشمان شما دیگر آسیب های زیادی می شود و چشم ها به طور کلی خسته و حساس می شوند. نگاه کردن طولانی مدت به گوشی سبب خشکی چشم شده و حتی تاری دید ایجاد می کند.

خطر تصادف:

بررسی ها نشان داده است که بیشترین آمار تصادف در بین افرادی دیده می شود که اعتیاد به گوشی دارند. دقت کنید که در زمان صحبت با تلفن همراه یا ارسال پیامک در حین رانندگی امکان تصادف بسیار زیاد خواهد بود.

سندرم گردن پیامکی:

شاید شنیدن این بیماری کمی برای شما عجیب و خنده دار به نظر برسد اما به هر حال کسانی که مدام به گوشی تلفن همراه دقت می کنند. فشار زیادی به ستون فقراتشان می آید و این موضوع نهایت سبب می شود که وزن سر روی گردن قرار بگیرد و بدن در زاویه نامناسبی قرار داشته باشد و این موضوع به طور کلی مساله ساز خواهد بود.

چاقی:

چاقی یکی دیگر از عوارض اعتیاد به گوشی محسوب می شود. به طور کلی کار زیاد با گوشی همراه سبب می شود که تحرک کمتری داشته باشی و این موضوع سبب کاهش تمرکز شما می شود و در نهایت متابولیسم بدن شما کاهش می یابد. این رویکرد باعث می شود که فرم و وضعیت قرار گرفتن بدن تان تغییر کند.

کاهش کیفیت خواب:

اعتیاد به گوشی سبب کاهش کیفیت خواب می شود. این موضوع به نوبه خود سبب می شو تا درگیر مشکلات زیادی شوید و پوست و موی شما نیز لطافت قبل را نخواهد داشت.

مشکلات روانی:

استفاده بیش از اندازه از گوشی سبب می شود که درگیر انزوا شوید و به طور کلی این موضوع سبب می شود تا علاقه ای به ارتباط به با سایر افراد نداشته باشید و به افسردگی شما را نزدیکتر می کند پس بهتر است پیش از اینکه مشکل بزرگی برای شما ایجاد شود فکری به حال خود کنید.

اعتیاد به گوشی

 

درمان اعتیاد به گوشی

تا به اینجای مقاله علت اعتیاد به موبایل را بررسی کردیم. حال می بایست بدانیم که روش های درمان و ترک اعتیاد به گوشی چیست و چطور باید آن را دنبال کرد.

برای خود محدودیت در نظر بگیرید:

به طور کلی شما باید بتوانید میزان استفاده از تلفن همراه را مدیریت کنید. مثلاً در زمان دیدن برنامه تلویزیونی تلفن را از خود دور کنید.

گوشی را از خود دور نگه دارید:

سعی کنید گوشی را جلوی چشم خود قرار ندهید. مخصوصاً وقتی در حال کار کردن هستید. این نکته سبب می شود تا ذهن شما به نبود گوشی عادت کند.

به موارد جایگزین فکر کنید:

به هر حال شما باید بدانید که چه چیزی سبب می شود تا تحریک به استفاده از گوشی شوید. در این راستا سعی کنید رابطه ها و گپ و گفت ها را به صورت حضوری و چهره به چهره در نظر بگیرید و همینطور می بایست سعی کنید ورزش یا سرگرمی خاصی برای خود در نظر بگیرید.

استفاده از گوشی را یکباره متوقف نکنید:

متوقف کردن یکباره استفاده از گوشی کار درستی به نظر نمی رسد پس سعی کنید که به طور کلی آهسته و پیوسته از گوشی دوری کنید.

گروه و کانال های غیر ضروری را متوقف سازید:

سعی کنید به طور کلی تنظیمات گوشی خود را به شکلی در نظر بگیرید که مدام اعلان های خاص برای شما ارسال نشود این کار باعث می شود که نیاز مدام به گوشی نداشته باشید

بازی ها را غیر فعال کنید:

بهتر است بازی های موجود را غیر فعال کنید. از یاد نبرید که به طور کلی بسیاری از افراد اعتیاد به بازی دارند و این موضوع بخشی از زندگی آنها محسوب شده است.

اگر اطلاعات کافی در خصوص عوارض اعتیاد به گوشی داشته باشید می توانید تا حد زیادی این مشکل را برطرف سازید. از یاد نبرید که به طور کلی اگر گوشی اولویت اصلی زندگی شما باشد احتمال پیشرفت شما در زندگی بسیار کم خواهد بود.

حتما بخوانید: کنترل استفاده از فضای مجازی

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- اعتیاد به گوشی چیست؟

اعتیاد به گوشی به اندازه اعتیاد به مواد مخدر می تواند زندگی افراد را مختل کند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.



2- علت اعتیاد به گوشی چیست؟

یکی از مهم ترین دلایل استفاده و اعیتاد به گوشی این است که افراد خود را بسیار تنها می دانند که در متن مقاله مطرح شده است.



3- عوارض اعتیاد به گوشی چیست؟

وقتی مدام به صفحه تلفن همراه دقت می کنید، چشمان شما آسیب زیادی دیده و سایر مواردی که در متن مقاله شرح داده شده است.

منبع : اعتیاد به گوشی

انتشار : ۱۴ بهمن ۱۴۰۰

سبک های فرزند پروری


منظور از سبک فرزند پروری این است که والدین ما چطوری با ما ارتباط برقرار می کنند، چقدر با ما صمیمی و به ما نزدیک هستند، چه دیدی نسبت به فرزندانشون دارند، چطور با ما برخورد می کنند، چطور فرزندان رو تنبیه یا تشویق می کنند، چطور قوانین در خانواده وضع می شود و چقدر به آن ها عمل می شود.

سبک های تربیت فرزند​ به 4 دسته تقسیم می شوند که یکی از اون ها که باعث حالت های بالا شده، سبک مستبدانه یا سختگیرانه است. در این مقاله به بررسی کامل سبک های فرزند پروری والدین پرداخته شده است.

 

سبک های فرزند پروری چیست

سبک فرزندپروری شما می تواند بر همه چیز تأثیر بگذارد، از وزن فرزندتان گرفته تا احساس وی نسبت به خود و عزت نفس اش. بنابراین مهم است که در سبک فرزند پروری خود از رشد و تحول سالم کودک اطمینان حاصل کنید. زیرا نحوه تعامل شما با فرزندتان و نحوه انضباط او تا پایان عمر تأثیر می گذارد. محققان چهار نوع سبک تربیت فرزند را در نظر گرفته اند که شامل:

1مستبدانه

2سهل گیر

3طرد کننده

4مقتدرانه

هر سبکی رویکرد متفاوتی برای تربیت کودکان دارد و می‌توان آن را با ویژگی‌ های مختلف شناسایی کرد، در ادامه هر سبک به طور کامل توصیف شده است.

 

 

 

 

 

سبک فرزند پروری مستبدانه یا سخت گیرانه

والدین دارای سبک فرزند پروری مستبدانه پافشاری زیادی بر انضباط دارند، قوانین سخت گیرانه ای وضع می کنند، کنترل زیادی بر فرزندان اعمال می کنند، اهمیتی به احساسات فرزند نمی دهند و صمیمیت کمتری با فرزند خودشان دارند. این پدر و مادر ها فکر می کنند که فرزندان باید از همه قوانین خانه بی چون و چرا اطاعت کنند و این در حالی است که درباره علت این که چرا فرزندان باید این کار ها رو انجام بدهند یا ندهند، خیلی توضیح منطقی نمی دهند.

اگه ازشون توضیح بخواهید، به شما جواب می دهند "چون من میگم". تمرکز والدین دارای سبک مستبدانه بیشتر بر اطاعت کردن است. به طور کلی فرزندان این نوع سبک فرزند پروری خصوصیات زیر را دارند.

گوشه گیری و انزوا طلبی

کمبود اعتماد به نفس کودک

پرخاشگری

افسردگی

فقدان خلاقیت

فقدان کنجکاوی

ضعف در تصمیم گیری

 

راه های بهبود سبک فرزند پروری مستبدانه

  • حتما زمانی رو به تعامل درست و مثبت با فرزند خودمان در هر سنی که هست، اختصاص دهیم.

  • در مورد مشکلاتی که فرزندمان داشته و یا به وجود می آورد باهاش صحبت کنیم و دلایلش را بپرسیم.

  • وقتی فرزندمان با ما صحبت می کند، شنونده خوبی برایش باشیم. اگه مشکلی را مطرح می کند ، باهاش همدلی کنیم و تحقیر یا سرزنشش نکنیم.

  • برای قوانینی که وضع می کنیم به فرزندان توضیح بدهیم و خودمان هم آن ها را اجرا کنیم.

  • کمتر از روش های تنبیهی استفاده کنیم و در عوض از روش های تشویقی به صورت مناسب و به جا استفاده کنیم.

 

سبک فرزند پروری سهل گیرانه یا آسان گیر

در این روش فرزند پروری پدر و مادر معتقدند که کودک باید آزاد باشد و هر کاری دوست دارد انجام دهد. چنین پدر و مادری بدون اعمال کنترل بر فرزندانشان، آن ها را غرق در محبت خود می کنند. این والدین با تنبیه کودک مخالف هستند و اگه فرزندشان کار اشتباهی انجام دهد، او را تنبیه نمی کنند. درصورتی که تشویق و تنبیه از راه درست، روش هایی بسیار مهم و موثر هستند که باعث می شوند کودک و نوجوان متوجه کار درست و غلط بشوند.

در روش های فرزند پروری سهل گیرانه اگه فرزند بهانه گیری کند، والدین بلافاصله تسلیم خواسته اش شده و اگه مشکلی پیش بیاید، پدر و مادر با فرزندشان درباره آن مشکل حرفی نمی زنند و دلیل آن را نمی گویند. به طور کلی فرزندان این نوع سبک فرزند پروری خصوصیات زیر را دارند.

هوش هیجانی پایین

مهارت های اجتماعی ضعیف

پرخاشگری کودک

اعتماد به نفس پایین کودک

پیشرفت تحصیلی کم

انتقاد ناپذیری

عدم همدلی با دیگران

خود برتر بینی

سبک های فرزند پروری

راه های بهبود سبک فرزند پروری سهل گیرانه

  • وقتی فرزندمان با ما صحبت می کند، شنونده خوبی برای وی باشیم. اگه مشکلی رو مطرح می کند با او همدلی کنیم، به صحبت هایش خوب گوش کنیم و برای رسیدن به یک راه حل برای مشکلش فرزندمان رو همراهی کنیم.

  • سعی کنیم از روش های صحیح و مناسب تشویقی و تنبیهی استفاده کنیم تا فرزند ما تفاوت بین درست و نادرست رو به خوبی متوجه شود.

  • برای قوانین موجود در خانه، به فرزندان توضیح دهیم و حتما آن ها را اجرا کنیم و در مورد قوانینی که برای فرزندان و خانواده وضع می کنیم، صریح باشیم.

  • در مورد مشکلاتی که فرزندان دارند و یا به وجود می آورند، با آن ها صحبت کنیم و دلایلشان را بپرسیم. خیلی مهم است که سعی کنیم به فرزندان کمک کنیم تا بدون سرزنش و تحقیر متوجه اشتباه خود بشوند.

  • در بحث های خانوادگی همه باهم (هم والدین و هم فرزندان) شرکت کنیم و نظر دهیم.

  • حتما زمانی رو برای تعامل درست و مثبت برای فرزندمان در هر سنی که هست، بگذاریم و سعی کنیم یک رابطه صمیمی اما با اقتدار با وی داشته باشیم.

سبک فرزند پروری طرد کننده

در این سبک فرزند پروری والدین نسبت به فرزندان خود آگاهی کامل نداشته و طر کننده هستند، والدینی که در مورد تکالیف فرزند سوال نپرسیده، به زحمت از جایی که فرزندشان هست و یا با کسی که می باشد، اطلاعات دارند و زمان کافی با فرزند خود نمی گذرانند. در این سبک فرزند پروری معمولا قوانین کمی وجود دارد. کودکان ممکن است راهنمایی، تربیت و توجه والدین را زیاد دریافت نکنند.

والدینی که درگیر نیستند از بچه ها انتظار دارند که خودشان را تربیت کنند. آنها وقت و انرژی زیادی را برای رفع نیازهای اولیه کودکان اختصاص نمی دهند. به عنوان مثال، والدینی که مشکلات سلامت روانی یا مشکلات سوء مصرف مواد دارند، ممکن است نتوانند به طور مداوم از نیازهای جسمی یا عاطفی کودک مراقبت کنند. به طور کلی فرزندان این نوع سبک فرزند پروری خصوصیات زیر را دارند.

استرس و اضطراب شدید

گوشه گیری

وابسته به افراد دیگر

افزایش خطر سوء مصرف مواد

مجبور به تامین خود به تنهایی

بزهکاری

پایین بودن عزت نفس کودک

شادی کمتر

احساس شایستگی کمتر نسبت به همسالان

 

راه های بهبود سبک فرزند پروری طرد کننده

  • کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تربیت فرزند پسر و دختر از طریق کتاب، اینترنت، مراجعه به متخصص و روانشناس.

  • مراجعه به دوره های مخصوص آموزش والدین

  • تلاش فعالانه ای داشته باشید تا زمان بیشتری را با فرزندان خود بگذرانید

  • به آنها گوش دهید و از زندگی آنها مطلع شوید

  • بر روی اختصاص هر زمانی که می توانید تمرکز کنید تا توجه خود را به فرزندان خود اختصاص دهید

سبک فرزند پروری مقتدرانه

در خانواده هایی با سبک فرزند پروری مقتدرانه، والدین قوانین مشخصی رو برای خانه و اعضای خانواده تعیین می کنند. اما برخلاف سبک مستبدانه که در آن والدین از فرزندان می خواهند که این قوانین را بی چون و چرا اجرا کنند و توضیحی در مورد آن ها نمی دهند و اگه فرزندان از این قوانین (که اغلب سختگیرانه هستند) سرپیچی کنند، حتما مورد تنبیه قرار می گیرند، والدین دارای سبک مقتدرانه درباره قوانین خانه به فرزندان توضیح داده و برای آن ها دلیل می آورند.

خود پدر و مادر در سبک فرزند پروری مقتدرانه به اون قوانین احترام می گذارند و اون ها را رعایت می کنند و از نوجوان هم همین توقع را دارند. والدین مقتدر حتما در مورد اینکه اگه قوانین رعایت نشود چه پیامدی خواهد داشت، برای فرزندشان توضیح می دهند.

محدودیت ها و کنترل هایی که گذاشته می شود، واضح و روشن بوده و برای فرزندان عادلانه، منصفانه و قابل پذیرش می باشد و سختگیری بیش از اندازه در آن دیده نمی شود و مهم تر از همه این که این محدودیت ها و کنترل ها برای فرزندان توهین آمیز نیستند.

در سبک فرزند پروری مقتدرانه اگه نوجوان اشتباهی مرتکب شود، باید رفتارش رو مدیریت کنید، ناراحتی خودتون از اون رفتار رو بیان کنید و با فرزند خودتان در آن زمینه صحبت کنید. در این صورت فرزندان پیامد رفتارشان را می پذیرند. این پیامد می تواند محروم شدن از کار یا چیزی که دوست دارند یا تایم اوت از اون رفتار باشد. فرزندان این نوع سبک فرزندپروری خصوصیات زیر را دارند.

مسئولیت پذیری

دلبستگی کودک به صورت ایمن

همدلی و مهربانی

متکی به خود

مقبولیت اجتماعی

موفقیت تحصیلی

روان سالم تر

درگیری کمتر با سوء مصرف مواد و بزهکاری

تسلیم ناپذیری

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- سبک های فرزند پروری چیست؟

سبک فرزندپروری شما می تواند بر همه چیز تأثیر بگذارد و محققان چهار نوع سبک فرزندپروری را در نظر گرفته اند که در متن مقاله مطرح شده است.



2- سبک فرزند پروری مستبدانه یا سخت گیرانه چیست؟

والدین دارای سبک فرزند پروری مستبدانه پا فشاری زیادی بر انضباط کودک دارند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.



3- سبک فرزند پروری مقتدرانه چیست؟

در خانواده هایی با سبک فرزند پروری مقتدرانه، والدین قوانین مشخصی رو برای خانه دارند که در متن مقاله شرح داده شده است.

منبع : سبک های فرزند پروری

انتشار : ۱۴ بهمن ۱۴۰۰

وسواس مطالعاتی


در هنگام مطالعه بعضی از افراد فکر می کنند چیزی از مطلب نفهمیده، توان مقابله با این افکار آزاردهنده و مزاحم را ندارند، در نتیجه چند بار یک مطلب را تکرار و با توجه به وقت زیادی که صرف آن می کنند از برنامه خود عقب مانده و آرامش روانی آنها از بین می رود.

اگر جزو این افراد هستید دچار وسواس مطالعاتی شده اید و قطعا راه درمان وسواس مطالعاتی باید ریشه ای و با شناخت دقیق از وسواس در مطالعه صورت بگیرد تا فرد به اهدافی که برای مطالعه در نظر گرفته برسد. در این مقاله به طور کامل به تعریف وسواس مطالعاتی، رفتارها و افکار و نشانه های وسواس در مطالعه، علت بروز و راه های درمان وسواس مطالعاتی پرداخته شده است.

 

وسواس مطالعاتی چیست؟

اختلال وسواس فکری - عملی یا اختلال وسواسی جبری به شکل‌های مختلف بروز پیدا می کند، یکی از این انواع علائم، وسواس تکرار یا وسواس نظم و ترتیب، در افردی که وسواس مطالعاتی دارند بسیار دیده می شود. در وسواس افکار مزاحمی به طور ناخواسته در ذهن شکل می گیرد، سپس فرد اقداماتی مبنی بر اینکه از این افکاری که تولید اضطراب و تنش در فرد می کند رهایی یابد.

وسواس وقت گیر و غیرمنطقی، کاملا زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، در وسواس مطالعاتی شخص در هنگام مطالعه حساسیت زیادی به خرج می دهد و به تکرار یک کلمه، پارگراف یا مطالعه یک قسمت، بارها و بارها اقدام می کند، در این صورت فرد دچار وسواس مطالعاتی شده است، نمی‌تواند تمرکز خود را حفظ کند و دائم افکارش به موضوعات دیگری پرت می‌شود.

شخص هرچقدر تلاش می کند توجه خود را به مطلبی که برنامه ریزی کرده بخواند معطوف کند در نهایت نمی تواند و دائم این افکار وسواسی حواس شخص را به خود جلب می کند. وسواس در مطالعه علاوه بر بر هم زدن آرامش روحی و روانی، در پیشرفت تحصیلی فرد نیز خلل جدی وارد می نماید.

 

 

 

 

 

افکار، رفتارها و نشانه های وسواس در مطالعه

افکار مزاحم و آزاردهنده به صورت روزانه و به طور ناخواسته به ذهن تمامی آدم ها می آید زمانی این افکار افراد را دچار مشکل می کند که حالت وسواس گونه و تکراری به خود می گیرد برای مثال فردی که دچار وسواس مطالعاتی است. زمانی که افکار مزاحم به ذهنش هجوم می آورد چندین و چندبار یک موضوع را مطالعه می کند که هم وقت گیر و هم آزار دهنده است. افکار مزاحم می تواند در خصوص هر موضوعی باشد مانند موارد زیر:

نگرانی در مورد اینکه آیا همه موضوع مورد مطالعه را می تواند یاد بگیرد.

نگران است زمان کم بیاورد و نتواند طبق برنامه پبش برود.

نگران است مطالبی که تا الان خوانده است روزی که نیاز به فراخوانی از حافظه دارد را نتواند به یاد بیاورد.

رقابت سختی داشته باشد که نیازمند آن است که کاملا به موضوع مورد مطالعه مسلط گردد.

فکر می کند هر چقدر هم که می خواند باز هم چیزی متوجه نمی شود.

زمانی که فرد این افکار را واقعی و درست می پندارد در جهت کاهش اضطراب ناشی از این افکار اقدام و عمل می کند که رفتارهای وسواسی نام دارد. رفتارهای وسواسی هنگام مطالعه مانند موارد زیر است:

فردی که دچار وسواس مطالعاتی شده است به هنگام مطالعه خود را، به وسایل خاصی مانند انواع مداد و خودکار و سر رسید و انواع کتاب و جزوه و.... مجهز می کند.

جای خاص یا حالت خاصی از نشستن را برای مطالعه انتخاب می کند.

همه وسایل حتما باید مرتب کنار هم چیده شود. همه چیز سر جای خودش باشد و این موضوع زمان زیادی از فرد می گیرد و وقت او صرف مرتب کردن اتاق و وسایل می شود.

از دیگر نشانه های وسواس در مطالعه می توان به مداومت در تکرار عمل خواندن، شک و تردید مکرر در خصوص اینکه در مطالعه مطالب دچار فراموشی شده است، دقت و نظم افراطی به خرج می دهد، احساس الزام و اجبار مبنی بر اینکه باید دوباره خوانی داشته باشد، همینطور دچار بی قراری، بدخوابی یا بی خوابی، بی اشتهایی، احساس بی ارزشی و بی کفایتی، نداشتن اعتماد بنفس، و کمال گرایی می شود.

 

علت بروز وسواس در مطالعه

اولین قدم برای حل و کاهش وسواس مطالعاتی یا به عبارت بهتر حساسیت مطالعاتی، شناخت علت های آن است، برای مثال اگر بدلیل اضطراب دچار وسواس مطالعاتی شده اید با شناسایی این علت، و با یادگیری راه های کنترل استرس شاهد کاهش قابل ملاحظه ای در رفتارهای وسواس گونه خود در مطالعه خواهید بود.

در واقع اصلی ترین علت اضطراب است و فرد در جهت کاهش اضطراب خود در نتیجه افکاری که به طور کامل در بخش قبلی توضیح داده شد اقدام به تکرار عمل مطالعه خود می کند.

وقتی فرد کلمه به کلمه و بسیار آرام، کند خوانی می کند، درک خوبی از جمله ای که خوانده پیدا نمی کند و مجدد مجبور می شوید آن صفحه را چندین بار بخواند.

وسواس مطالعاتی چیست

روش های غلط یادگیری و ترس از ناقص خواندن بسیار تاثیر گذار است.

ترس از شکست در فرد باعث می شود تا در مطالعه وسواس به خرج دهد.

خواندن جزئیات وقت بسیاری را از فرد می گیرد.

نبود برنامه و کمبود وقت نیز از علت های دیگر بروز وسواس مطالعاتی است.

کمال گرایی افراد را به سمت کامل بودن سوق می دهد فرد فکر می کند تمام مباحث مورد مطالعه را باید صد در صد یاد بگیرد.

حواس پرتی زمانی که درگیر چندین کار هستید برای مثال وقتی در حال مطالعه هستید، با تلفن صحبت می کنید.

ترس از فراموشی باعث می شود فرد چندین و چند بار یک مبحث را مطالعه کند.

دراز کشیدن به هنگام مطالعه موجب کاهش اکسیژن و سبب کاهش تمرکز و مشغولیت ذهنی می شود.

خواب کم یا خواب زیاد نیز باعث می شود مطلب مورد مطالعه را متوجه نشده و یادگیری اتفاق نمی افتد.

راه های درمان وسواس مطالعاتی

در برهه ای از زندگی به وسواس دچار شدن طبیعی است. اما زمانی که باعث شود فرد از اهداف خود دور شود، از زندگی خود لذت نبرد و همینطور عملکرد فرد نیز مختل گردد، لازم است روش هایی جهت درمان آن اتخاذ گردد. از جمله راه های درمان وسواس مطالعاتی عبارتند از:

 

قبل از شروع به مطالعه، زمان تعیین کنید، در زمان مشخص متعهد شده که، مطالعه مبحث مورد نظر را تمام کنید.

 

یادگیری روش ها و تکنیک های تند خوانی کمک بسیاری می کند. با استفاده از تکنیک های تندخوانی به دفعات بیشتری مرور و تکرار کرده و در زمان نیز صرفه جویی می شود.

 

تنها بخشی که احساس می کنید فراموش کردید را بخوانید و با خواندن کل مطالب و تکرارهای بیهوده وقت خود را تلف نکنید.

 

راه های جلوگیری از حواس پرتی را فرا بگیرید.

رفتارها و افکار وسواسی در مطالعه

مطالب مهم تر و کلیدی تر، نه جزییات یا مطالب حاشیه ای را مد نظر قرار بدهید.

 

نیاز نیست یک مطلب را صد در صد، خط به خط یاد بگیرید و یادگیری مفاهیم به طور عمیق از اهمیت بالاتری برخوردار است.

 

تمرکز حواس را در خود حفظ کنید.

 

خلاصه نویسی و حاشیه نویسی مطالب، در روز های جمع بندی و مرور در جهت بازیابی مطالب از حافظه کمک کننده است.

 

قطعا راه درمان وسواس مطالعاتی باید ریشه ای صورت بگیرد و فرد شناخت دقیق از وسواس ذهنی داشته باشد تا بتواند تمرکز خود را حفظ کند و به اهدافش برسد.

 

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- ✔️ وسواس مطالعاتی چیست؟

✔️ وسواس مطالعاتی در واقع نوعی اختلال وسواسی است که شخص در هنگام مطالعه حساسیت زیادی به خرج می دهد و به تکرار یک کلمه، پارگراف یا مطالعه یک قسمت، بارها و بارها اقدام می کند، در این صورت فرد دچار وسواس مطالعاتی شده است در متن مقاله به طور کامل ارائه شده است.



2- ✔️ علت بروز وسواس در مطالعه چیست؟

✔️ در واقع اصلی ترین علت اضطراب است و فرد در جهت کاهش اضطراب اقدام به تکرار مطالعه خود می کند. اما کمال گرایی، ترس از شکست و سایر علت ها نیز در بروز وسواس در مطالعه اثر گذار هستند که به طور کامل در متن مقاله ارائه شده است.



3- ✔️ راه های درمان وسواس مطالعاتی چیست؟

راه های درمان وسواس مطالعاتی عبارتند از جلوگیری از حواس پرتی، مدیریت استرس، یادگیری روش های تندخوانی، خلاصه نویسی و پرداختن به موضوعات کلیدی و مهم سایر مواردی که در درمان وسواس در مطالعه کمک کننده است که در متن مقاله به طور کامل ارائه شده است.

منبع : وسواس مطالعاتی

انتشار : ۱۴ بهمن ۱۴۰۰

خود کم بینی چیست


حتما شما هم چیزهایی در مورد خود کم بینی شنیده اید. اما آیا میدانید خود کم بینی چیست و چه علائمی دارد؟ همه ی ما آرزو داریم همواره احساسات مثبتی نسبت به خود داشته باشیم. با این حال همه ما ممکن است در برهه ای از زندگی احساس کنیم از شخص دیگری پایین تر هستیم. این احساس پایین بودن از دیگران ناشی از اعتماد به نفس پایین می باشد که منجر به مقایسه ی خود با دیگران می گردد. اما خود کم بینی فراتر از اینهاست و روح و روان فرد را درگیر میکند.

در حقیقت این احساس حقارت از شایع ترین بیماری های روانی محسوب می شود که همه ی ما ممکن است به آن مبتلا شویم. از این رو در این مقاله قصد داریم به طور کامل درباره ی علل و علائم خود کم بینی، و درمان آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

 

خود کم بینی چیست

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم ممکن است همه ما گاهی احساس کنیم از دیگران پایین تر هستیم و اعتماد به نفس به همین دلیل در ما پایین باشد. البته که این حس همیشه بد نیست و ممکن است موجب گردد در موقعیت های مختلف تلاش خود را مضاعف کرده و پیشرفت کنیم. اما خود کم بینی نوعی احساس حقارت ناخودآگاه، مداوم و غالب نسبت به خویشتن است که حتی مانع پیشرفت نیز می شود. خود کم بینی موجب بروز علائم و نشانه های ذهنی و رفتاری می شود.

1نشانه های ذهنی:

  • حساسیت بالا: فرد مبتلا به خود کم بینی از لحاظ احساسی بسیار حساس می باشد. از آنجایی که چنین فردی خود را پایین تر از دیگران میداند، با کوچکترین انتقادی ناراحت شده و واکنش نشان می دهد. انتقاد از فرد خود کم بین موجب می گردد وی از خود متنفر شود و احساس درماندگی نماید.

  • مقایسه خود با دیگران: فرد خود کم بین دائما در حال مقایسه خود با دیگران می باشد. زیرا فرد خود کم بین از توانایی های خود مطمئن نیست و همواره در این فکر است که چرا سایر افراد بهتر از وی هستند.

  • احساس شرم و گناه: فرد خود کم بین همواره با نوعی احساس گناه و شرم دست و پنجه نرم می کند.

2نشانه های رفتاری:

  • کمال گرایی: اغلب خود کم بینی و کمال گرایی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. به طوری که اکثر افراد کمال گرا دچار خود کم بینی می شوند. این دسته افراد اگرچه همواره کارها را به بهترین نحو انجام میدهند، اما ناراضی هستند و فکر میکنند در انجام کارها کوتاهی کرده اند.

  • سلطه پذیری: از آنجایی که فرد خود کم بین احساس حقارت دارد، رفتار سلطه پذیری از خود نشان میدهد و به راحتی از سایرین تبعیت میکند. چنین افرادی از گرفتن حق خود ناتوان اند و به راحتی به دیگران اجازه ی دخالت در امور زندگی را میدهند.

  • تعلل در کارها: فرد خود کم بین همواره احساس میکند قادر به انجام کارها به بهترین نحو نمی باشد و به همین علت در انجام کارها و وظایف تعلل میکند.

  • انتقاد از دیگران: در برخی موارد فرد خود کم بین با انتقاد و قضاوت منفی دیگران سعی دارد حس حقارت خود را بپوشاند.

 

 

 

 

 

علت خود کم بینی چیست

میلیون ها نفر در دنیا از بیماری خود کم بینی رنج میبرند. آیا شما نیز همواره خودتان را با دیگران مقایسه میکنید و به دنبال پیدا کردن نقطه ضعفی جدید از خودتان هستید؟ باید بگوییم به احتمال زیاد دچار این مشکل شده اید. اما جای نگرانی نیست، زیرا این مشکل به راحتی قابل حل شدن میباشد.

برای درمان این بیماری نخست باید علل آن را یافت. در پاسخ به اینکه دلایل خود کم بینی چیست؟ میتوان گفت اغلب این بیماری ریشه در دوران کودکی دارد و زندگی فرد را در تمام دوره ها تحت تاثیر قرار میدهد. اغلب کودکان در دوران رشد دچار درجات خفیفی از خود کم بینی هستند و به نوعی تلاش میکنند آن را جبران نمایند. با این حال گاهی در اثر عوامل مختلف خود کم بینی در کودک باقی میماند و در بزرگسالی نیز وی را درگیر میکند.

نواقص جسمی:

گاهی اوقات کودکی در اثر نقص جسمی دچار احساسات منفی نسبت به خود می شود. گاهی اوقات برخی کودکان مشکل جسمی خاصی ندارند اما همچنان حس منفی نسبت به ظاهر بدن خود دارند. این احساسات منفی منجر به خود کم بینی و حتی بد ریخت انگاری بدنی می گردد.

خود کم بینی

والدین سرزنشگر:

متاسفانه والدین سرزنشگر و کمال گرا از علل اصلی ابتلای کودکان به خود کم بینی هستند. چنین والدینی با سرزنش مداوم کودک و انتقاد از کارهای وی موجب تضعیف اعتماد به نفس کودک و ایجاد احساس حقارت در وی می شوند.

حوادثی از قبیل کم توجهی یا بی توجهی والدین، دور بودن از والدین، آزار توسط والدین، عدم دریافت حمایت عاطفی و احساسی از والدین در دوران کودکی، انتقاد بیش از حد والدین و انتظارات بالای آنها، نقص های جسمی، عملکرد تحصیلی ضعیف، تحقیر شدن مداوم از اصلی ترین علل بیماری خود کم بینی محسوب می شوند.

 

درمان خود کم بینی

از آنجایی که خود کم بینی نوعی احساس حقارت مداوم نسبت به خود می باشد، تمام ذهن فرد را درگیر می کند. از این رو فرد خود کم بین بایستی هرچه سریعتر درمان خود کم بینی را آغاز نماید. از جمله روش ها برای درمان خود کم بینی عبارتند از:

نظم دادن افکار:

اولین راه برای غلبه بر احساس خود کم بینی، نظم دادن به افکار و محدود کردن آنهاست. هر زمان احساس کردید افکار منفی در ذهنتان شکل گرفت از خود بپرسید که در مقابل چه افرادی احساس حقارت دارید؟ سعی کنید حین پاسخ دادن به این سوال بر احساسات خود غلبه نموده و به طور منطقی به این سوال پاسخ دهید. سعی کنید مشخص کنید طرف مقابل چه ویژگی ها و امتیازات مثبتی دارد که شما فکر میکنید برتر از شماست. سپس سعی کنید ویژگی ها و امتیازات مثبت خود را مرور کنید.

خودتان باشید:

باور کنید یا نه تنها یک نسخه از همه ما در این کره خاکی وجود دارد و هیچ دو نفری را نمیتوان یافت که از هر لحاظ شبیه هم باشند. پس مقایسه کردن خود با دیگران را کنار گذاشته و سعی کنید بهترین نسخه ممکن خودتان باشید.

تفاوت ها را بپذیرید:

زندگی در دنیای امروز محدودیت های کمتری نسبت به گذشته دارد و سبک زندگی افراد آزادانه تر شده است. پس سعی کنید سبک زندگی خود را بپذیرید و به جای اینکه به دنبال کسب رضایت دیگران باشید، راهی برای شادتر بودن پیدا کنید.

ضعف های خود را بپذیرید:

برای غلبه بر خود کم بینی ضعف های خود را بپذیرید و قبول کنید در دنیا هیچ انسان کاملی وجود ندارد. همه ی ما انسان ها ممکن است در طول زندگی خطا کنیم، شکست بخوریم و ناراحت شویم. خطا کردن یا شکست خوردن دلیلی بر نالایق و بی ارزش بودن شما نیست.

و این را به خاطر داشته باشید بیشتر چیزهایی که موجب می شوند دچار خود کم بینی شویم ساخته ی ذهن هستند و حقیقتی ندارند. پس دست از مقایسه بردارید و سعی کنید با تقویت توانایی ها و مهارت ها به درستی در مسیر زندگی گام بردارید.

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- خود کم بینی چیست؟

خود کم بینی نوعی احساس حقارت ناخودآگاه، مداوم و غالب نسبت به خویشتن است که در متن مقاله شرح داده شده است.



2- علت خود کم بینی چیست؟

میتوان گفت اغلب این بیماری ریشه در دوران کودکی دارد و زندگی فرد را در تمام دوره ها تحت تاثیر قرار میدهد که در متن مقاله مطرح شده است.



3- درمان خود کم بینی چیست؟

فرد خود کم بین بایستی هرچه سریعتر درمان خود کم بینی را آغاز نماید تا از آسیب بیشتر جلوگیری کند که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.

منبع : خود کم بینی چیست

انتشار : ۱۴ بهمن ۱۴۰۰

علت خواب آلودگی


احساس و نیاز به خواب یا خستگی غیر عادی در طول روز معمولا به خواب آلودگی شناخته می شود. خواب آلودگی زیاد مشکل مهمی است که می تواند بر روی کیفیت زندگی افراد تاثیر بسیاری بگذارد. شدت این خواب آلودگی می تواند به صورت خفیف یا شدید باشد. گاهی مقاومت در برابر خوابیدن سخت بوده و شرایط را به خطر می اندازد. برای مثال خواب آلودگی در زمان رانندگی خطراتی را در پی دارد.

دلایل مختلفی منجر به خواب آلودگی افراد شده که نیاز به بررسی و سپس اقدام برای رفع آن کرد. اگر خواب‌آلودگی در طول روز مداوم باشد، حتما برای تعیین علت، با پزشک خود مشورت کنید. در این مقاله در مورد موضوع خواب آلودگی و راه های رفع آن مطالبی ارائه شده است.

 

علت خواب آلودگی چیست

اساسی ترین هدف از خوب خوابیدن در شب این است که ما را هوشیار نگه دارد و در طول روز بهترین عملکرد را داشته باشیم. خواب با کیفیت و میزان خواب کافی برای عملکرد خوب در طول روز ضروری است. عوامل مختلف روانی و زیستی منجر به خواب آلودگی در افراد با شدت مختلف می شود که دانستن علت آن به رفع و درمان کمک می کند. در این جا علت های خواب آلودگی ارائه شده است.

سبک زندگی

برخی از عوامل سبک زندگی ممکن است منجر به افزایش خواب آلودگی شوند، این عوامل شامل کار کردن زیاد در طول روز، تغییر شیفت شب برای افرادی با حوزه های شغلی متفاوت و سایر موارد که گاهی این خواب آلودگی پس از مدتی با تغییر سبک زندگی کاهش می یابد.

مشکل در حوزه روان

خواب آلودگی زیاد گاهی ناشی از روان، احساسات یا ذهن است. برای مثال افسردگی، استرس زیاد و اضطراب از علت های خواب آلودگی هستند. همچنین بی حوصلگی یکی دیگر از عوامل آن است. بنابراین اگر هر یک از این شرایط روانی را تجربه می کنید، احتمالاً احساس خستگی و بی تفاوتی نیز به شما دست می دهد.

مشکلات پزشکی

برخی شرایط پزشکی منجر به خواب آلودگی در افراد می شود، یکی از رایج ترین آن ها دیابت است. سایر عوامل می تواند شامل مواردی باشد که منجر به سردرد مزمن، تاثیر بر متابولیسم و تغییر وضعیت روانی شود. مثل کمکاری تیروئید یا هیپوناترمی که سطح سدیم در خون پایین است.

بی خوابی در شب

افراد روزانه 6 الی 8 ساعت خواب نیاز دارند، گاهی برخی به دلایل مختلف از جمله استرس و اضطراب و عدم شرایط مناسب برای خواب دچار بی خوابی می شوند که از علت های خواب آلودگی در روز های بعد است.

دارو

بسیاری از داروها، به ویژه آنتی هیستامین ها، آرام بخش ها و قرص های خواب، خواب آلودگی را به عنوان یک عارضه جانبی احتمالی همراه خود دارند. این داروها دارای برچسبی هستند که در مورد رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین هنگام استفاده از این داروها هشدار می دهد.

اختلالات خواب

خواب آلودگی بیش از حد بدون علت شناخته شده می تواند نشانه ای از اختلال خواب باشد. طیف وسیعی از اختلالات خواب وجود دارد و هر کدام اثرات منحصر به فرد خود را دارند. این مشکلات می تواند شامل آپنه انسدادی خواب، نارکولپسی، سندرم پای بیقرار و سایر اختلالات است. البته خواب گردی، کابوس دیدن و صحبت در خواب نیز می تواند از علت خواب آلودگی باشد.

نوشیدن کافئین یا غذای سنگین

کافئین یک محرک است و در نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای، نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا موجود است. شکلات همچنین حاوی کافئین است. کافئین می تواند منجر به اختلال در خواب شبانه شود و فرد در روز بعد احساس خواب آلودگی زیاد داشته باشد. همچنین غذای سنگین و یا تند منجر به ناراحتی شکم شده و از خوابیدن راحت جلوگیری می کند.

ورزش نزدیک زمان خواب

ورزش برای بهبود کیفیت خواب مناسب بوده، اما زمان ورزش بسیار مهم است. برای مثال ورزش قبل ساعات خواب به دلیل افزایش ضربان قلب یا فشار خون خوابیدن را سخت می کند و منجر به خواب آلودگی در فردای آن روز می شود.

شرایط خواب نامناسب

در صورت که شرایط شما برای خواب مناسب نباشد احتمال خواب آلودگی زیاد است، برای مثال تخت ناراحت، بالش نامناسب، لباس خواب ناراحت، وجود نور در محیط، دمای نامناسب، وجود بوی نامطبوع، سر و صدای زیاد، وجود صدای خر و پف دیگری و سایر موارد منجر به خواب نامناسب و خواب آلودگی به دنبال آن می شود.

حتما بخوانید: درمان بی خوابی شبانه

 

 

 

 

 

علت خواب آلودگی در بهار

در طول زمستان، بدن هورمون‌هایی مانند سروتونین (کاهش استرس و تقویت‌کننده شادی) را به دلیل ساعات کوتاه‌تر روز کاهش می‌دهد و هورمون خواب ملاتونین بیشتری تولید می‌کند. اما وقتی بهار می آید و ساعات طولانی تر و قوی تری از نور خورشید را به همراه دارد، بدن انسان باید خود را تنظیم کند. همچنین دمای بدن افزایش می یابد، رگ های خونی گشاد می شوند و فشار خون کاهش می یابد. نور باعث می شود که بدن مقدار بیشتری از هورمون فعالیت یعنی سروتونین ترشح کند، در حالی که میزان ملاتونین هنوز بسیار زیاد است، با این حال، بدن نمی تواند فرآیندهای سازگاری را یک شبه مدیریت کند.

در نتیجه، برخی افراد در پایان فصل زمستان و اوایل فصل بهار احساس بی‌حالی، انگیزه کمتر، شادابی کم و خستگی می کنند. بنابراین علت خواب آلودگی در بهار عوامل ذکر شده است. برای رفع آن می توانید زمان هایی را در بیرون از خواب و در هوای آزاد سپری کنید.

حتما بخوانید: خوابگردی چیست

 

رفع خواب آلودگی

درمان و رفع خواب آلودگی به علت آن ربط داشته و گاهی نیاز به مراجعه به پزشک است. در این جا برخی راه های درمان و رفع خواب آلودگی مطرح شده است.

خود درمانی:

در صورتی که خواب آلودگی ناشی از عواملی مثل سبک زندگی باشد، فرد می تواند به تنهایی برای رفع آن اقدام کند. استراحت بیشتر یا پرت کردن حواس از مشغله های فکری. اگر استرس و اضطراب علت خواب آلودگی زیاد در شماست، از راه های کاهش استرس و اضطراب برای رفع آن استفاده کنید. راه های زیر نیز به شما کمک می کند.

  • قبل خواب کافئین مصرف نکرده و غذای سنگین نخورید.

  • قبل خواب ورزش نکنید.

  • مکان و جای خواب مناسب برای خود مهیا کنید.

  • مطمئن شوید که زمان کافی برای خوابیدن دارید.

  • برنامه ریزی برای ساعت خواب و بیداری به شما کمک می کند.

  • از مصرف الکل پرهیز کنید.

خواب آلودگی

درمان پزشکی:

در طول ویزیت، پزشک سعی می‌کند علت خواب‌آلودگی شما را با بحث در مورد علائم با شما شناسایی کند. آنها ممکن است از شما بپرسند که چقدر خوب می خوابید و آیا اغلب در شب از خواب بیدار می شوید. این سوالات به پیدا کردن علت خواب آلودگی کمک کرده و در صورتی که ناشی از مشکلات روانی باشد شما را به روانشناس ارجاع می دهد. و یا اگر دارویی منجر به این امر شده، آن را عوض کرده و یا دوزش را پایین می آورد.

در ادامه بخوانید: مراحل خواب

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- خواب آلودگی چیست؟

احساس و نیاز به خواب یا خستگی غیر عادی در طول روز معمولا به خواب آلودگی شناخته می شود که در متن مقاله مطرح شده است.



2- علت خواب آلودگی چیست؟

دلایل مختلفی منجر به خواب آلودگی افراد شده که نیاز به بررسی و درمان دارد که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.



3- رفع خواب آلودگی چگونه است؟

درمان و رفع خواب آلودگی به علت آن ربط داشته و گاهی نیاز به مراجعه به پزشک است که در متن مقاله شرح داده شده است.

منبع : علت خواب آلودگی

انتشار : ۱۳ بهمن ۱۴۰۰

شخصیت intp چیست


احتمالا بیشتر افرادی که علاقه مند به خودشناسی و شخصیت شناسی هستند، اصطلاح شخصیت INTP را شنیده اند. شخصیت INTP جزو تیپ های شخصیتی تعریف شده بر مبنای شاخص مایرز-بریگز می باشد. افرادی که دارای این نوع تیپ شخصیتی هستند اغلب یک سری نقاط قوت و نقاط ضعف مشابهی دارند و در محیط های اداری، علمی و ... خلق و خو و رفتار مشابهی از خود نشان میدهند.

از این رو در این مقاله قصد داریم ضمن ارائه توضیحات کافی درباره ی شاخص مایرز-بریگز، تیپ شخصیتی INTP را بررسی کنیم. سپس درباره ی نقاط قوت و نقاط ضعف این تیپ شخصیتی صحبت نماییم. با ما همراه باشید.

 

تیپ شخصیت INTP چیست

تست MBTI از معروف ترین و معتبرترین تست های شخصیت شناسی محسوب می شود و در سراسر جهان مورد استفاده می باشد. اغلب کسب و کارها از نتایج این تست برای انتخاب تیم منابع انسانی استفاده میکنند. تست شخصیت شناسی MBTI بر مبنای نظریه یونگ و مشاهدات ایزابل بریگز مایرز می باشد. بر اساس این نظریه 16 تیپ شخصیتی وجود دارد و همه انسان ها از لحاظ تیپ شخصیتی در یکی از این 16 گروه قرار میگیرند.

شخصیت INTP جزو تیپ های شخصیتی نسبتا کمیاب محسوب می شود و حدود 3 درصد افراد دارای این تیپ شخصیتی هستند. اغلب افرادی که در این دسته قرار میگیرند ویژگی های منحصر به فردی دارند. نوآوری، دیدگاه های منحصر به فرد و قوه ی تفکر قوی از بارزترین ویژگی افراد با تیپ شخصیتی INTP می باشد.

افرادی که شخصیت INTP دارند اغلب روشنفکر، منطقی، آرام، ساکت، محتاط، مستقل، خلاق، انعطاف پذیر، تحلیل گر، هدفمند و پیچیده هستند و علاقه زیادی به داشتن حریم خصوصی دارند. به طوری که در جامعه نیز اغلب از چنین افرادی به عنوان فردی آرام، شهودی و تحلیل گر یاد می شود.

افراد با شخصیت INTP وقت زیادی را صرف فکر کردن و پیدا کردن راه حل برای موضوعات مختلف میکنند. همچنین از تنها بودن و خلوت کردن با خود نیز بسیار لذت میبرند.

حتما بخوانید: روانشناسی شخصیت

 

 

 

 

 

نقاط قوت شخصیت INTP

هر تیپ شخصیتی نقاط قوت و نقاط ضعف خاصی دارد. اغلب افراد با شخصیت INTP در مواجهه با مسائل منطقی اند و اغلب اوقات مسائل را به طور کامل حل می کنند. این افراد برای مسائل مختلف راه حل های خلاقانه ای ارائه می دهند و در حوزه های انتخابی خود تخصص بالایی دارند.

منطق زیاد:

شخصیت INTP قوه تفکر به شدت قوی دارد و همواره عقل و منطق را مقدم بر احساس می داند. از این رو در شرایط خاص به جای تصمیمات احساسی تصمیماتی عقلانی و منطقی می گیرد.

ارائه راه حل های کاربردی:

شخصیت INTP توانایی خاصی در فکر کردن و پیدا کردن راه حل های مناسب برای مسائل پیچیده دارد. این افراد در برخورد با مسائل همه جوانب را می سنجند و با مقایسه نتایج احتمالی بهترین گزینه را انتخاب می کنند. به همین علت راه حل هایی که ارائه می دهند کمترین میزان خطا را دارد. افراد با این تیپ شخصیت اغلب خارج از هنجارها فکر می کنند و دید گسترده ای دارند. به همین علت حتی برای مسائل جدید و اضطراری نیز بهترین راه حل را ارائه می دهند.

عشق به یادگیری:

شخصیت INTP علاقه ی شدیدی به یادگیری دارد. به همین علت اغلب افرادی که تیپ شخصیتی INTP دارند از دانش بالایی برخوردارند و در زمینه های مختلف تخصص بالایی دارند.

کلی نگری:

شخصیت INTP وقت خود را صرف کلیات میکند و کمتر به جزئیات توجه دارد. این ویژگی باعث می شود این افراد دیدگاه های زیادی داشته باشند.

حتما بخوانید: شخصیت esfj

 

نقاط ضعف شخصیت INTP

همانگونه که اشاره شد فردی که شخصیت INTP دارد منطق بالایی دارد و قادر است برای مسائل مختلف راه حل های کاملی ارائه دهد. با این حال این تیپ شخصیتی نیز نقاط ضعفی دارد. رایج ترین نقاط ضعف شخصیت INTP عبارتند از:

ارائه راه حل های نه چندان کاربردی:

شخصیت INTP اغلب راه حل های کامل و بدون نقصی ارائه می دهد اما این راه حل ها ممکن است چندان کارآمد نباشند.

اتلاف وقت زیاد:

فردی که تیپ شخصیتی INTP دارد، زمان زیادی را صرف جمع آوری اطلاعات میکند و ممکن است در شرایط مختلف با کمبود زمان مواجه گردد. به همین علت توصیه می شود INTP ها سعی کنند زمان بیشتری را صرف تجربه و آزمایش کنند.

کلی نگری:

کلی نگری از ویژگی هایی است که هم نقطه قوت و هم نقطه ضعف محسوب می شود. شخصیت INTP کلی نگر است و کمتر به جزئیات توجه دارد. از این رو ممکن است گاهی اوقات به جزئیات توجه نکند. به همین علت توصیه می شود INTP ها نکات مهم و جزئیات را یادداشت کنند تا بتوانند راه حل های مناسب تری ارائه دهند.

احساساتی نبودن:

شخصیت INTP منطقی است و به مسائل عقلانی نگاه میکند. به همین علت زمانی که دیگران رفتار احساساتی از خود نشان میدهند، INTP ها دچار نوعی سردرگمی می شوند. از این رو ممکن است در شرایط خاص احساسات سایرین را درک نکند و با رفتار قاطعانه موجب رنجش سایرین شود. علاوه بر این گاهی این افراد چنان در تفکرات خود غرق می شوند که هر نوع توجه احساسی را فراموش می کنند. تمرکز آنها بر ایده ها و منطق، و نادیده گرفتن ملاحظات شخصی، به راحتی می تواند توهین آمیز باشد.

عدم قطعیت:

علیرغم توانایی فکری خود، شخصیت INTP اغلب در ترس از شکست زندگی می کند. او نگران است ایده هایی که ارائه می دهد با شکست مواجه شود یا مورد انتقاد دیگران قرار بگیرد. علاوه بر این این افراد در صورتی که قادر به استفاده از توانمندی های خود نباشند افسرده و بدبین می شوند.

تنهایی:

از آنجایی که شخصیت INTP تمایل زیادی به خلوت کردن با خود دارد، بعد از مدتی ممکن است دوستان خود را از دست دهد و

منزوی شود. البته که INTP ها قادرند مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشند و روابط موفقیت آمیز و شادی داشته باشند.

حتما بخوانید: شخصیت intj

 

شخصیت INTP در محیط کار:

شخصیت INTP در کار اغلب به دنبال جایگاهی می باشد که شایسته و مناسب اوست. این افراد ظاهری آرام و متفکر دارند و اغلب اوقات در سکوت کارهای خود را پیش میبرند. علاوه بر این در صورتی که مشکلی برای این افراد پیش بیاید، تمایل دارند خودشان شخصا رسیدگی کرده و مشکل را حل کنند. افراد با تیپ شخصیتی INTP بسیار با انگیزه و متمرکز هستند و توانایی های خارق العاده ای در حل مسائل پیچیده و سازماندهی مسائل دارند.

شخصیت INTP در حوزه تجارت:

شخصیت INTPتخصص بالایی در حوزه ی تجارت دارد. چنین فردی می تواند اقتصاددان، وکیل دارایی و املاک، کارفرما، سرمایه دار کسب و کار و تحلیلگر مسائل اقتصادی موفق باشد.

شخصیت INTP در حوزه ی مسائل حقوقی:

علاوه بر حوزه اقتصاد، شخصیت INTP به واسطه ی توانایی های ذاتی، در حل مسائل حقوقی نیز بسیار متبحر می باشد و قادر است میانجی حقوقی یا وکیل و حقوقدان بسیار خبره ای باشد.

شخصیت INTP در زمینه های علمی:

از آنجایی که شخصیت INTP علاقه زیادی به فکر کردن و کسب علم دارد، در حوزه های علمی نیز می تواند به موفقیت های چشمگیری برسد. این افراد می توانند پژوهشگر، استاد دانشگاه، مفسر، ریاضیدان، فیزیکدان و فیلسوف خبره ای باشد.

شخصیت INTP در حوزه های هنری:

به واسطه خلاقیت ذاتی شخصیت INTP در صورتی که سراغ فعالیت های خلاقانه و هنری برود نیز می تواند پیشرفت های چشمگیری داشته باشد. نقاشان، نویسندگان، کمدین ها، کارگردانان، عکاسان، گرافیست ها و مدیران هنری زیادی در سراسر جهان تیپ شخصیتی INTP دارند.

به طور کلی در صورتی که شخصیت INTP در محیط کار فرصتی برای مستقل بودن، ارائه نظرات خلاقانه و چالش برانگیز داشته باشند می توانند به موفقیت های چشمگیری برسند.

شخصیت intp

شخصیت INTP در رابطه:

شخصیت INTP در رابطه نقاط قوت زیادی دارد. چنین شخصیتی قادر است دیدگاه ها و نظرات خود را درباره ی مسائل گوناگون به راحتی بیان کند. علاوه بر این چنین فردی در برخورد با مسائل احساساتی تصمیم نمی گیرد و با دیدگاهی منطقی به مسائل نگاه میکند.

از آنجایی که شخصیت INTP در بیان نظرات خود صریح می باشد، شریک عاطفی وی درک خوبی از نظرات و عقاید وی خواهد داشت. علاوه بر این چنین افرادی مهارت خاصی در حل مشکلات دارند. از این رو به ندرت ممکن است چنین افرادی در روابط عاطفی خود دچار مشکلات شدید شوند.

اما از آنجایی که شخصیت INTP بیشتر از جنبه ی منطقی به مسائل نگاه میکند ممکن است در ابراز احساسات کمی با مشکل مواجه گردد. همچنین گاهی ممکن است احساسات برایشان اولویت نداشته باشد و حتی احساسات خود را سرکوب کنند که این خود گاهی باعث ناامیدی و رنجش خاطر شریک عاطفی می شود.

شخصیت INTP با سایر تیپ های شخصیتی سازگاری نسبتا خوبی دارد. با این حال پیش بینی می شود شخصیت INTP با تیپ شخصیتی INTP یا ENTJ بیشترین سازگاری را داشته باشد. همچنین پیش بینی می شود شخصیت INTP با شخصیت ISFJ کمترین میزان سازگاری را داشته باشد. زیرا ارتباط آنها ممکن است کمی حالت انتقادی داشته باشد.

حتما بخوانید: اختلالات شخصیت چیست

 

 

 

 

 



سوالات متداول

 

1- تیپ شخصیت INTP چیست؟

شخصیت INTP جزو تیپ های شخصیتی نسبتا کمیاب محسوب می شود که در متن مقاله توضیح آن کامل ارائه شده است.



2- نقاط قوت شخصیت INTP چیست؟

اغلب افراد با شخصیت INTP در مواجهه با مسائل منطقی اند و اغلب اوقات مسائل را به طور کامل حل می کنند که در متن مقاله شرح داده شده است.



3- نقاط ضعف شخصیت INTP چیست؟

این تیپ شخصیتی نیز نقاط ضعفی مثل ارائه راه حل های نه چندان کاربردی دارد که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.

منبع : شخصیت intp چیست

انتشار : ۱۳ بهمن ۱۴۰۰

تمام حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به "" می باشد

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما